Kosovo dreigt snel leeg te lopen

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waarschuwde gisteren dat binnenkort alle Albanezen uit Kosovo zijn gedeporteerd. De vluchtelingenstroom, die de afgelopen week afnam, zwelt weer sterk aan.

Sinds donderdagavond zijn 17.000 nieuwe vluchtelingen in Albanië aangekomen. Bij de grensplaats Morina stond de afgelopen nacht een colonne van tractors, paardenkarren en auto's te wachten van vijftien kilometer lengte. De gezondheidstoestand van de nieuwe vluchtelingen is slecht. Een extra risico vormen de constante schermutselingen tussen Joegoslavische troepen en het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. Gisteren sneuvelden drie UÇK-strijders en schoten Joegoslavische eenheden mortiergranaten af op de Albanese dorpen Tropojë en Kamenica. Het Pentagon bevestigde een Joegoslavische krijgsgevangene te hebben, die gevangen is genomen door het UÇK.

Treinen met 2.500 vluchtelingen reden gisteren naar Blace in Macedonië; sinds donderdag zijn in dat land 15.000 Kosovaren aangekomen. Volgens UNHCR-woordvoerder Ron Redmont zijn 100.000 andere vluchtelingen onderweg, de helft uit de steden Gnjilane en 20.000 uit Urosevac. Het brandschatten en leeghalen van steden en dorpen in het zuiden van Kosovo kan verband houden met de creatie van een bufferzone in het geval van een grondoorlog.

Ook in Montenegro arriveerden gisteren 7.000 nieuwe vluchtelingen. De Albanese bevolking van Kosovo wordt op 1,8 miljoen mensen geschat, ruim 650.000 bevinden zich nu buiten Kosovo.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte gisteren bekend nieuw bewijs te hebben van een Servische terreurcampagne in Kosovo. Volgens woordvoerder James Rubin zijn nu 400 dorpen totaal verwoest, 45 daarvan in de afgelopen tien dagen. In Centraal-Kosovo zou een groot aantal verse massagraven zijn gedolven. De Joegoslavische regering verwierp gisteren een vredesplan van de Verenigde Naties, waarin werd opgeroepen deportaties en militaire activiteiten te staken, in te stemmen met een vredesmacht en de terugkeer van vluchtelingen te accepteren.

De Franse minister van Financiën Strauss-Kahn zei gisteren dat de opvang van Kosovaren de EU 1,6 miljard extra gaat kosten boven de half miljard die daar nu voor is gereserveerd. Premier Kok meent dat snel moet worden gekeken naar de mogelijkheid van voedseldroppings aan vluchtelingen binnen Kosovo. Frankrijk heeft bekendgemaakt daartoe voorbereidingen te treffen, Kok houdt er rekening mee dat er dit weekend een verzoek van de NAVO kan komen voor extra F16's. (Reuters, AP)

DOSSIERwww.nrc.nl