Kleinzoon Oostenrijkse keizer staat op straat

Karl Habsburg, kleinzoon van de laatste Oostenrijkse keizer en Europarlementariër namens de conservatieve ÖVP, raakt zijn baan kwijt. De partij stelt hem niet meer kandidaat voor de verkiezingen van het Europese parlement in juni.

Habsburg wordt verdacht van betrokkenheid bij een fraudezaak bij de Oostenrijkse afdeling van de hulporganisatie World Vision (WVÖ). Zijn rol is nog onopgehelderd, maar vast staat dat geld van de WVÖ voor de Habsburgs verkiezingscampagne is gebruikt. De ÖVP hoopte dat Habsburg de eer aan zichzelf zou houden, maar dat gebeurde niet. Habsburg ontkent iedere betrokkenheid.

Via de hulporganisatie World Vision, een soort Foster Parents Plan, kunnen kinderen uit de Derde Wereld financieel geadopteerd worden. Vorig jaar bleken er miljoenen uit de kas van WVÖ verdwenen. De voorzitter van de Oostenrijkse afdeling, Wolfgang Krones, was tevens de leider van Habsburgs verkiezingscampagne en Habsburg zelf zat in het WVÖ-bestuur.

Habsburg zag achtger de beschuldiginmgen ,,een hetze tegen de Habsburgers''. Vader Otto concludeerde dat Karl ,,de gele ster, de naam Habsburg'' droeg. ,,De arme joden, ik moet de laatste tijd veel aan ze denken'', aldus Otto. ,,wat wij meemaken is immers niet minder erg.''

Habsburg heeft de ÖVP voortdurend in de problemen gebracht. Zo bleek hij eerder, zonder succes bij de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider te hebben aangeklopt. Hij had ,,student'' als beroep opgegeven, maar kon journalisten niet uitleggen welke vakken hij studeerde. Tevergeefs probeerde hij later via een Studium irregulare alsnog een academische titel te bemachtigen. Twijfel aan zijn politieke capaciteit ontstond toen hij in een eerste publiek optreden de Europese vlag vergeleek met ,,de stralenkrans van de maagd Maria.''. Na zijn weinig gelukkige optreden organiseerde de ÖVP voor hem voornamelijk verkiezingsbijeenkomsten in bejaardentehuizen en bij gezelligheidsverenigingen waar ,,der Herr Kaiser'' op veel belangstelling kon rekenen.