Het shirt van Sergei Boebka

Een van de grootste sporthelden van de laatste jaren is Sergei Boebka.

Op een van de merkwaardigste, maar tegelijk spectaculairste onderdelen van de atletiek blinkt de Oekraïener al meer dan vijftien jaar uit. Polsstokhoogspringen is vooral door de voormalige Sovjet-atleet een nummer op de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen waarnaar met spanning wordt uitgekeken. Boebka was al op 19-jarige leeftijd, in 1983, wereldkampioen. Hij voegde daar nog een tiental wereld- en olympische titels aan toe. Zoals Boebka zich met ogenschijnlijk gemak over een hoogte van zes meter liet zwiepen is een vorm van acrobatiek die in geen enkel circus zou misstaan. Gevoel voor show kon hem niet worden ontzegd. Soms leek het erop dat Boebka meer voor het vermaak van het publiek over de lat sprong dan voor een of andere titel. Vies van geld was hij ook niet. Het had er veel van weg dat hij uitsluitend bereid was een record te springen wanneer daar een astronomisch bedrag tegenover stond. Hij woonde ook in Monaco, waar het belastigvoordeel het leven aangenaam maakt. Vorig jaar won Boebka in Athene op 35-jarige leeftijd voor de zestiende maal de wereldtitel. Een poging om met een sprong van 6 meter 15 het wereldrecord te verbeteren mislukte. Maar niemand die teleurgesteld was. Boebka had het publiek opnieuw vermaakt.

Aflevering vijftien in de serie over helden van deze eeuw.