Gusmão wil bestand in Oost-Timor

De Oost-Timorese verzetsleider Xanana Gusmão zal zijn volgelingen oproepen om hun gewapende strijd te beëindigen teneinde de kansen op een vreedzame regeling voor de toekomst van Oost-Timor te vergroten.

De gezant van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor Azië, Stanley Roth, heeft dat gisteren in Jakarta gezegd na afloop van een ontmoeting met Gusmão. De speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Oost-Timor, Jamsheed Marker, heeft tegenover de BBC verklaard dat de Indonesische regering in beginsel bereid is ,,tot aanwezigheid van de VN'' in Oost-Timor. Hij zei te hopen dat daarover volgende week een overeenkomst kan worden bereikt. Oost-Timorese onafhankelijkheidsstrijders hebben aangedrongen op de komst van een internationale vredesmacht om de bevolking te beschermen tegen aanvallen van pro-Indonesische milities, die worden gesteund door eenheden van de Indonesische strijdkrachten.

De spanningen in Oost-Timor zijn de afgelopen sterk toegenomen na een oproep van Gusmão, die onder huisarrest staat in Jakarta, aan zijn volgelingen om zich te bewapenen teneinde zich te weer te stellen tegen het groeiende geweld van pro-Indonesische milities. Howel Gusmão zijn oproep heeft uitgelegd als een defensieve maatregel, beschouwt de Indonesische regering die als een aanmoediging tot hervatting van de strijd.

Intussen houdt het geweld in Oost-Timor aan. Bij een hinderlaag die eenheden van de gewapende arm van het verzet, Falintin, gisteren legde voor een militaire colonne, werd een broer van Indonesië's diplomatieke vertegenwoordiger in het buitenland voor Oost-Timor Oost-Timor gedood. Ook vanuit verschillende andere plaatsen werd melding gemaakt van gewelddadige incidenten, waarbij in totaal ten minste 8 mensen om het leven gekomen. Zo schoten Indonesische veiligheidstroepen 5 jongeren dood in Ermera.

Pro-Indonesische milities hebben voor vandaag in Dili een massademonstratie aangekondigd om duidelijk te maken dat zij zich koste wat kost zullen verzetten tegen onafhankelijkheid van Oost-Timor, een mogelijkheid die president Habibie afgelopen januari voor het eerste opperde. (Reuters, AFP, AP)