Feyenoord?

Met veel Nederlandse spelers in de selectie stevent Feyenoord af op de landstitel. Wat zegt het Rotterdamse succes over de toekomst van het Nederlandse voetbal?

Morten Olsen, voetbaltrainer: ,,Wie wint heeft altijd gelijk. Leo Beenhakker kocht Nederlandse jongens en wordt kampioen. Dan wordt er gezegd dat Beenhakker de enig juiste keuze heeft gemaakt. Toen ik met veel buitenlanders in de ploeg met Ajax kampioen werd, werd de door mij bewandelde weg uitvoerig geprezen. De vraag is of het volgend jaar ook nog goed gaat met Feyenoord. En wat gebeurt er bij tegenslag? Het succes van Feyenoord is in elk geval het succes van het collectief. Na het Bosman-arrest zit het Nederlandse voetbal in de hoek waar de klappen vallen. Om zich goed te weren moeten Nederlandse clubs doen wat ze altijd al proberen te doen: goed en herkenbaar voetbal spelen. Of dat nu met veel of weinig buitenlanders gebeurt, maakt niet uit.''

Frank Arnesen, directeur voetbalzaken PSV: ,,Feyenoord heeft op veel gebieden een voorsprong genomen op PSV en Ajax. Wij moeten daarom een inhaalslag maken. De trend is nu dat de topclubs veel Nederlandse talenten aantrekken, dat juich ik alleen maar toe. Helaas spelen veel Nederlandse jongens in het buitenland, of kiezen ze al op jonge leeftijd voor een avontuur over de grens. Dan moet je als club vaak toch weer buitenlanders aantrekken.''

Ben Wijnstekers, oud-voetballer Feyenoord: ,,Feyenoord werd een trendsetter door het kopen van talentvolle Nederlandse voetballers. Daarmee heeft de club geleerd van het verleden, waarin wel eens matige buitenlanders werden gekocht. Het is van groot belang dat de Nederlandse talenten van nu speeltijd krijgen. Het beleid van Feyenoord opent hopelijk andere clubs de ogen. Nederlandse verenigingen bezitten toch niet het geld om buitenlandse vedetten te kopen, dan kunnen ze beter vertrouwen op de eigen kweek.''

Mark Wotte, trainer FC Utrecht: ,,Feyenoord heeft dit jaar bewezen dat een team sterker is dan elf individualisten. De sfeer is goed, in ieder geval altijd beter dan in die ploeg waarin elf buitenlanders spelen. Je kunt op de lange termijn nooit constant presteren als je veel buitenlanders in de ploeg hebt. Ook Louis van Gaal is van dat idee doordrongen, want hij vertrouwt maar op twee culturen: de Nederlandse en de Spaanse. Het is niet rooskleurig gesteld met de toekomst van het Nederlandse voetbal, daarom moeten we vertrouwen op ons voetbaltalent.''

Rob Jansen, voetbalmakelaar: ,,Feyenoord heeft als een van de eerste clubs in Nederland het roer omgegooid door jongens van eigen bodem binnen te halen. Door het Bosman-arrest heeft de club begrepen dat het halen van veel buitenlanders geen soelaas biedt. Het probleem bij veel clubs is dat er slechts buitenlanders met doorsnee-kwaliteiten worden gekocht, in plaats van spelers die iets extra's kunnen brengen. Het heersende negativisme over de toekomst van het Nederlandse voetbal deel ik niet. De Nederlander is a priori calvinistisch-kritisch, het is nooit goed. Maar wij hebben ons in het verleden altijd creatief getoond. Er komen dan ook heus wel weer talenten bovendrijven. En bedenk wel: een Cruijff of Bergkamp wordt niet om de vijf jaar geboren.''

Joop Hiele, oud-doelman Feyenoord: ,,Het succes van Feyenoord toont aan dat het Nederlandse voetbal van een heel behoorlijk niveau is. Om dat niveau in stand te houden, moet er aandacht worden geschonken aan de twee peilers van onze voetbalcultuur: de jeugdopleiding en de eerste divisie. Jonge talenten kunnen ervaring opdoen in de eerste divisie, om later door te stromen naar de eredivisie. De toekomst van het voetbal in ons land is sterk afhankelijk van de eventuele gevolgen van de Flexwet. Vrijwel ieder voetballand heeft last gehad van het Bosman-arrest, maar de Flexwet kan alleen Nederland schade berokkenen.''