Brinkman

In het interview met Elco Brinkman (Z 10 april) refereert Jannetje Koelewijn aan de incidenten in het politieke leven van Brinkman. Ze schrijft: ,,De Netwerk-uitzending over zijn commissariaat bij het familiebedrijfje Arscop waarvan de directeur werd beschuldigd van fraude met de belastingen (Hij werd niet veroordeeld)''.

Ze doelt hierbij ongetwijfeld op de Brinkman-affaire van het KRO-programma Reporter uit 1994 (Netwerk bestond toen nog niet). Deze uitzending werd vooral beroemd/berucht dankzij heftige kritiek van allerlei mediadeskundigen en politici op de vormgeving van de uitzending.

Als makers konden wij goed met die verwijten leven. Zolang de inhoudelijke beschuldiging van belastingfraude aan het adres van Arscop-directeur Arie V. maar overeind bleef staan. Daarom stoort ons het zinnetje ,,hij werd niet veroordeeld''. Dat suggereert dat beschuldigingen van Reporter aan het adres van Arie V. onterecht waren. In zijn kielzog zou Brinkman dan ook slachtoffer van Reporter zijn geworden.

Het Openbaar Ministerie in Arnhem kwam in 1997 tot de conclusie dat Arie V. zich inderdaad schuldig had gemaakt aan belastingfraude. De beschuldigingen uit de uitzending van Reporter bleken te kloppen. Probleem voor het OM was alleen dat een groot deel van de fraude verjaard was. Arie V. heeft toen de mogelijkheid gekregen om via een schikking strafrechtelijke vervolging te voorkomen. Die schikking heeft hij geaccepteerd.