Bacchus-rechtszaak geschorst na vertrek advocaat

De rechtszaak tegen Fuat Ö, een van de drie verdachten van de schietpartij voor café Bacchus in Gorinchem die het leven kostte aan Marianne Roza (18) en Froukje Schuitmaker (17), wordt tot volgende week vrijdag geschorst. Dat heeft de rechtbank besloten nadat P. Bovens, de raadsman van Fuat Ö, vandaag bekendmaakte dat hij de verdediging van zijn cliënt neerlegt.

Bovens is boos omdat het Openbaar Ministerie naar zijn zeggen relevante processtukken, waaronder een psychiatrisch rapport, pas enkele dagen voor aanvang van het proces heeft toegestuurd. ,,Gisteren kreeg ik nog een dik pakket binnen.'' Omdat Bovens vond dat hij niet voldoende tijd had gehad om zijn verdediging voor te bereiden, vroeg hij de rechtbank vanmiddag de zaak twee dagen aan te houden. Toen de rechtbank dit verzoek naast zich neerlegde, stapte Bovens als raadsman van Fuat Ö op.

De nieuwe advocaat van Fuat Ö wordt waarschijnlijk P.J. Smit uit Dordrecht die zowel door Bovens als door de rechtbank is gevraagd het strafdossier over te nemen. Indien ook Fuat Ö. hiermee instemt, zal Smit op dit verzoek ingaan. Of de wisseling van de wacht betekent dat er nieuwe getuigen zullen worden opgeroepen, of dat de zaak zelfs helemaal wordt terugverwezen naar de onderzoeksrechter kon Smit gisteren nog niet zeggen. ,,In principe beschik ik over alle rechten die me toekomen volgens het Wetboek van strafvordering. Maar ik zal toch eerst het dossier moeten inzien.''

De zaak tegen twee andere verdachten, Fuats broer Saim en hun zwager Osman Ö., kon gisteren wel worden afgehandeld. Eerder die dag had officier van justitie H. Olthof twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen de drie verdachten wegens het medeplegen van doodslag.

Hoewel volgens Olthof vaststaat dat het Fuat is geweest die op de deur van discotheek Bacchus geschoten heeft, is de vraag wie precies de trekker heeft overgehaald volgens de officier minder relevant. Nadat de drie verdachten na een ruzie uit de discotheek waren gezet, hebben zij gezamenlijk een pistool opgehaald in de koffieshop van Saim en zijn hiermee teruggekeerd naar Bacchus. Volgens Olthof dragen de drie verdachten daarom gezamenlijk schuld aan de schietpartij.

A. van der Biezen, de raadsman van Saim, bestreed dit. Wil er sprake zijn van medeplegen, dan moet er een vooropgezet plan zijn geweest, stelde de advocaat. Uit het dossier valt dit echter op geen enkele manier op te maken, aldus Van der Biezen. Wanneer de rechtbank uitspraak zal doen, staat nog niet vast.

De dood van Froukje Schuitmaker en Marianne Roza zorgde begin januari voor veel ophef. In Gorkum werd een stille tocht georganiseerd waarbij naar schatting 25.000 meeliepen. Discussies over `zinloos geweld' en camerabewaking van uitgaansplaatsen laaide op.