Arnault hekelt AEX

,,Het zou goed zijn als Nederland de Angelsaksische beursregels toepaste. Binnen Europa zijn gelijke kansen voor investeerders steeds noodzakelijker.'' Dat zegt de Franse zakenman en miljardair Bernard Arnault in een gesprek met deze krant. Hij is president en grootaandeelhouder in het luxe-concern LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) en verwikkeld in een overnamestrijd om het Italiaanse modehuis Gucci, een Amsterdams beursfonds.

Donderdag moet blijken of de Ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank LVMH tegemoet komt in hun klachten over Gucci. LVMH is bereid tot 17 miljard gulden voor Gucci te betalen, maar een kansrijk bod is volgens Arnault zo goed als onmogelijk sinds het eveneens Franse conglomeraat Pinault Printemps La Redoute (PPR) bij verrassing een belang van 42 procent in de Italiaanse maker van lederwaren en andere luxeproducten heeft genomen.

Het beland van PPR in Gucci, waarvoor 6 miljard gulden is betaald, bestond volledig uit nieuwe aandelen. LVMH bestrijdt nu voor de rechter de geldigheid van die emissie. Gebruikelijk is dat ondernemingen voor een emissie goedkeuring moeten vragen aan hun bestaande aandeelhouders. Volgens LVMH heeft PPR nu een controlerend belang doordat het de meerderheid krijgt in een sub-commissie in de raad van commissarissen van Gucci.

VRAAGGESPREKpagina 18