Ajax koopt zich in bij Ghanese club Goldfields

Ajax neemt een meerderheidsbelang in de Ghanese club Obuasi Goldfields. President J. Jona van de Afrikaanse ex-kampioen was medio deze week in Amsterdam om de laatste onderhandelingen te voeren. Het is de derde buitenlandse club waarin Ajax participeert. Ajax zal zich richten op de opleiding en begeleiding van jeugdige talenten die eventueel kunnen doorstromen naar Amsterdam. Daarvoor is de antropoloog/voetbaltrainer Sief Ronde aangesteld. Eerder werd een meerderheidsbelang gekocht in het Zuid-Afrikaanse Cape Town. In de Belgische fusieclub Germinal Beerschot Antwerpen kocht Ajax een belang van dertig procent. De `overname' van Goldfields wordt echter gezien als het grootste project van de buitenlandse investeringen.

Obuasi Goldfields is de meest professionele voetbalclub van Ghana. De club werd opgericht met steun van het Engelse Bobby Charlton International Foundation. De thuishaven is in een mijnstreek in het noordwesten van Ghana, enkele honderden kilometers van de hoofdstad Accra. Goldfields werd tussen 1994 en 1996 drie keer landskampioen. In 1997 bereikte de club bovendien de finale van Afrikaanse Champions League. Daarin verloor Goldfields met 1-0 van Casablanca. De club heeft enkele spelers in het nationale jeugdelftal dat momenteel deelneemt aan het WK voor junioren in Nigeria. In het nationale A-elftal van Ghana speelt één speler die afkomstig is van Goldfields. Hij komt inmiddels uit voor de Turkse club Ankaragucu.

In Nederland heeft Feyenoord drie Ghanezen op de loonlijst: international Patrick Allotey, Mike Coffie en Christian Gyan. Ook AZ heeft een speler uit het Afrikaanse land in dienst: Frank Amankwah. Bij Vitesse zit Amoah op de bank. Een van de bekendste Chanese voetballers is momenteel aanvaller Peter Oforiquaye, die uitkomt voor het Griekse Olympiakos Piraeus. De grootste ontdekking van de laatste jaren is echter Eric Addo, een atletische twintigjarige verdediger/middenvelder die uitkomt voor Club Brugge. Voor hem staan de clubs in de rij. Vermoedelijk kiest hij ervoor om met zijn trainer Eric Gerets volgend seizoen naar PSV te verhuizen.

Ajax wil de participatie in Goldfields pas bekend maken als de ondertekening van de contracten definitief is afgewikkeld. Meerdere buitenlandse clubs hebben belangstelling getoond om samen te werken met de club uit de Arena. Eerder volgde Feyenoord het voorbeeld van Ajax door een samenwerkingsverband aan te gaan met het Belgische RWDM.