Zaak doeken vertraagd

De rechtszaak over de Goudstikker-collectie loopt vertraging op. Het gerechtshof in Den Haag zou zich maandag over de zaak buigen, maar dit gaat niet door omdat de behandelend landsadvocaat zich ziek heeft gemeld. Waarschijnlijk verschijnt de zaak pas over enkele maanden opnieuw op de rol.

De affaire gaat om 250 schilderijen uit de collectie van Jacques Goudstikker. Deze Amsterdamse kunsthandelaar verongelukte in 1940 aan boord van de boot naar Amerika, nadat hij op de vlucht was geslagen voor de Nazi-bezetters. Samen met nog zo'n vijfhonderd andere stukken belandden de omstreden doeken in de loop van de Tweede Wereldoorlog – via tussenpersonen – in handen van de Duitse veldmaarschalk Hermann Göring.

Hoewel dergelijke transacties na de oorlog ongeldig werden verklaard, kreeg de familie de kunstvoorwerpen niet terug. Goudstikkers weduwe, Desi, zag er in overleg met haar advocaten van af twee miljoen gulden te restitueren, een voorwaarde die de Nederlandse staat aan de teruggave van de schilderijen had verbonden. In 1952 deed ze afstand van verdere aanspraken. Vorig jaar eisten de erfgenamen van Goudstikker (schoondochter Marei von Saher en haar beide dochters) – de schilderijen alsnog op. (ANP)