Vies, vals en gemeen

Paardenboeren moeten deze week goed uitkijken als ze op de dijk een kwartje willen oprapen. De lezers van de Kinderpagina staan namelijk te popelen om een stuk gember in hun kont te duwen. Dat blijkt uit de vele brieven die wij kregen over het `gemberen'. Drie weken geleden schreven we over de oude traditie om prikkelende gember in een paardenkont te stoppen. De paarden steken daarvan hun staart omhoog en dat staat mooi. De Dierenbescherming vindt het echter dierenkwelling. De regering wil het verbieden. Wij vroegen aan de lezers van de Kinderpagina wat zij daarvan vonden.

Bijna alle schrijvers vonden gemberen zielig, vies, vals en gemeen. ,,Het paard mag geen gember in de bibs, anders word ik boos'', schrijft Beitske van der Mark (6) uit Broekserwoude. ,,Dan stoppen mijn zusje en ik die gember in de bibs van de boer.'' Ook veel andere briefschrijvers wilde de gember in de achtersten van de paardenfokkers stoppen. Uit wraak en opdat ze zelf eens zouden voelen hoe het is.

Maria van Veldhuizen (9) uit Rotterdam vindt gemberen een smerige gewoonte: ,,Ik vind gember erg vies. Bléééak. Ik zou het echt niet in mijn kont willen hebben.'' Toch twijfelt Maria over een verbod: ,,Het zou ook kunnen dat de paarden het heerlijk vinden en als dankbaarheid voor de paardenliefhebbers hun staart opsteken.''

Dat is nog maar de vraag. Als je moeder of vader ooit wel eens per ongeluk scherpe zalf op je schrale billen heeft gesmeerd, in plaats van zachte verkoelende zalf, dan begrijp je dat dat niet prettig is, gember of iets anders peperachtigs in je kont.Gemberen is trouwens helemaal niet nodig. Al heel lang bestaat de `staartriem', een riem die de staart omhoog houdt. Veel paardenboeren gebruiken zo'n riem in plaats van gember. Brenda Geerlings (13) uit Dalerveen schrijft: ,,Als de eigenaar de staart omhoog wil hebben, kopen ze toch lekker een staartriem. Het is wel wat duurder maar je doet er veel langer mee, als je hem goed invet.''

Onder de brievenschrijvers zitten drie jongens die voorstanders zijn van het gemberen. Toevallig zitten ze allemaal op de Stidalschool in Dalerveen. Arnold Broekhuizen (12): ,,Ik vind het helemaal niet zielig want ik haat paarden. Als de paardenbazen het mooi vinden, dan moeten ze het zelf weten. En je hoeft me ook de gembercake niet te geven want ik lust geen gember.'' Daniel Jansen (12) en Niels Assen (11) hebben bij Arnold gespiekt en schrijven ongeveer dezelfde brief. Waarschijnlijk zitten ze met zijn drieën aan hetzelfde tafeltje. Ergens achter in de klas, waar de klierige jongens altijd zitten.

Alle inzenders bedankt. De winnaar van de gemberkoek is Brenda Geerlings uit Dalerveen. Zij krijgt de koek binnenkort opgestuurd, want met gember in koek of cake is niets mis.

    • Paul Steenhuis En Wilfred Takken