Uiteenlopende lezingen over bloedbad onder vluchtelingen

De piloot :

De NAVO gaf gistermiddag de tekst van de debriefing vrij van een van de betrokken piloten: ,,We werkten die ochtend [woensdag] meerdere doelen af, maar door het slechte weer hadden we weinig succes. Ongeveer om 11 uur ontwaarden wij in de buurt van de stad Djakovica iets wat op het eerste gezicht een konvooi van vluchtelingen leek.

Vanaf daar vloog ik naar het noorden om te kijken wat de reden was voor de vluchtelingenstroom [...] en ik zag dat verscheidene dorpen achter elkaar in brand waren gestoken. Toen ik verder naar het noorden vloog vond ik het eerste dorp dat in brand was gezet. Het zag eruit alsof het al een tijdje in brand stond.

Als ik in zuidelijke richting vlieg, zie ik het volgende dorp dat brandt [...] en een ander klein dorp waar de brand nog recenter lijkt te zijn aangestoken.

Dus het beeld dat ik krijg in dit zuidwestelijke deel van Kosovo is dat van MUP [politieagenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken] en VJ [Joegoslavische leger] die zich systematisch van noord naar zuid door dorpen heen werken. Ze steken de dorpen in brand en dwingen alle Kosovo-Albanezen de dorpen te verlaten.

Ik vlieg weer terug langs de weg en zie een ander huis dat net in brand is gestoken. Ik ontdek een konvooi van drie voertuigen, ongeveer een kilometer van het laatste huis dat in brand is gestoken. Ik attendeer mijn wingman [de piloot in het andere vliegtuig] op het konvooi en leg hem uit wat ik zie. We zien drie gelijkvormige, donkergroene voertuigen. Ze zien eruit als tweeënhalftonners die troepen vervoeren. Ze stoppen opnieuw bij een huis en dan ben ik ervan overtuigd [...] dat ze voorbereidingen treffen om dit huis in brand te steken.

Ik activeer mijn richtapparatuur en vlieg een paar keer over de voertuigen om mezelf ervan te vergewissen dat het daadwerkelijk militaire voertuigen zijn. Twee keer maak ik een zijwaartse duik om de voertuigen van dichtbij te zien, zowel met mijn eigen ogen als met mijn infrarood richtapparatuur.

Op dat moment neem ik de beslissing dat deze mensen verantwoordelijk zijn voor het platbranden van de dorpen die ik tot dan toe gezien heb. Ik ga op mijn doel af, richt m'n systeem op het voorste voertuig en voer een lasergestuurde bomaanval op dat voertuig uit en vernietig het.

Mijn wingman heeft nog maar weinig brandstof, dus we moeten het gebied verlaten. Als ik het gebied verlaat geef ik my BDA to AB triple C [de schade door aan het commandocentrum] en aan het vliegtuig dat mij komt vervangen. Ik geef hem de coördinaten van het doel, een update over de dreiging in het gebied en een algemene beschrijving van het konvooi van drie voertuigen dat wij hebben aangevallen. Hij vindt het doel en ziet drie grote trucks pal naast de plek die wij net hebben aangevallen. Hij voert een lasergestuurde aanval uit op die voertuigen.''

Journalisten :

Journalisten ter plekke meldden dat er twee konvooien zijn geraakt. Verslaggevers van het Franse persburau AFP werden vlak na een aanval die woensdag om 12 uur zou hebben plaatsgevonden vanuit Priština door de Serviërs naar het plaatsje Meja (2,5 kilometer ten westen van Djakovica) gebracht. In het gezelschap van een Servische onderzoeksrechter telden zij twintig doden.

Een derde journalist van AFP, twee Griekse televisieploegen en een journalist van The Los Angeles Times werden donderdagmiddag naar een weg in de buurt van Bistrazin (8 kilometer ten oosten van Djakovica) gebracht, waar woensdag om 1 uur een konvooi zou zijn aangevallen. Zij telden dertien lijken. De lichamen van drie meisjes, een vrouw en een man waren afgedekt met een deken. Een eindje verderop lagen zes verkoolde lijken, een hoofd en een arm.

Belgrado :

Het Joegoslavische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde woensdagmiddag dat er twee konvooien van vluchtelingen waren aangevallen door NAVO-gevechtsvliegtuigen. Daarbij zouden 75 mensen zijn gedood en 26 ernstig gewond geraakt.

Volgens de Serviërs waren de vluchtelingen onder politie-escorte bezig terug te keren naar hun huizen, nadat ze eerder waren gevlucht voor gevechten in het gebied. De twee konvooien telden in totaal meer dan honderd voertuigen, aldus Belgrado.

NAVO :

De NAVO verklaarde donderdagmiddag in een communiqué over de gebeurtenissen op woensdag: ,,De NAVO bevestigt dat een van haar vliegtuigen per ongeluk een bom heeft afgeworpen op een burgervoertuig in een konvooi. [...] Voertuigen van de Servische politie of het leger hadden zich in of om het konvooi kunnen bevinden. De NAVO beschikt niet over de mogelijkheden om achter het aantal slachtoffers te komen. Wij kunnen de getallen van Servische bronnen niet bevestigen.''

De slachtoffers :

Gevluchte Kosovaren die gisteren in de loop van de dag in Albanië aankwamen, verklaarden dat bij Bistrazin één vliegtuig drie aanvallen heeft uitgevoerd. De bommen van de eerste twee aanvallen sloegen naast de weg in. Bij de derde aanval werd een tractor met een trailer geraakt. Hierbij kwamen minstens vijf mensen om het leven, aldus ooggetuigen, die verder meldden dat Servische troepen vlak na de aanval te plekke waren om de doden en gewonden weg te halen.

Andere vluchtelingen meldden dat hun konvooi werd aangevallen door laagvliegende groene vliegtuigen. Onduidelijk bleef waar dit was gebeurd. De NAVO heeft grijze vliegtuigen die hun raketten van 5000 meter hoogte afvuren. Joegoslavische militaire vliegtuigen zijn groen. Een Amerikaanse woordvoerder gaf eerder deze week toe dat Joegoslavische vliegtuigen nog steeds vliegen, ondanks het NAVO-overwicht in de lucht. ,,De NAVO kan niet overal zijn'', zei hij.