Toedracht schietpartij vaag

In het proces tegen de drie verdachten van de dodelijke schietpartij in Gorinchem is gisteren niet opgehelderd wie de trekker overhaalde.

Mr. P. Bovens had een zware klus aan de rechtszaak tegen de drie verdachten van de schietpartij in Gorinchem. Op de avond van de eerste zittingsdag moest hij nog het pleidooi voor Fuat Ö. in elkaar zetten. ,,Dat is de schuld van het openbaar ministerie'', bromde hij gisteren. ,,Mijn cliënt wordt beschuldigd van moord, maar gisteren pas heb ik het sectierapport gekregen.'' Vanmorgen legde hij zijn verdediging neer. Bovens had nog een ander probleem. Cliënt Fuat Ö. heeft meermalen bekend dat hij het was die in de nacht van 9 op 10 januari een pistool leeg schoot op de deur van muziekcafé Bacchus. ,,Ik zag door het ruitje dat de portier van de deur wegliep'', zo zei hij tijdens het verhoor van de politie. ,,Ik trok het pistool uit mijn broekband en schoot. Het pistool bleef maar afgaan.'' Bovens betwijfelt echter of Fuat wel de waarheid heeft gesproken. Volgens de advocaat is het heel wel mogelijk dat zijn cliënt probeert de schuld op zich te nemen voor zijn broer Saim. Dat had Fuat al eens eerder gedaan toen Saim in beschonken toestand een ongeluk had veroorzaakt. ,,Ik zat achter het stuur'', zei Fuat toen. Saim heeft een gezin, Fuat niet.

Op verzoek van de verdediging werden de videobeelden van de reconstructie van de schietpartij in de rechtszaal vertoond. Tijdens het rollenspel weet Fuat ineens niet meer zo zeker dat hij het was die de trekker heeft overgehaald. ,,Iemand zei: schiet hem leeg'', vertelt hij voor de deur van Bacchus. ,,Maar heb jij geschoten met dat wapen, Fuat'', vraagt een rechercheur. Fuat weet het niet. ,,Ik kan het me niet herinneren'', zei hij gisteren nog eens in de rechtszaal. ,,Ik heb gewoon geen beeld.''

Marcel van Buuren, portier van Bacchus, was erbij toen de drie verdachten na een vechtpartij de deur werden uitgezet. Hij was het die de deur dichtsmeet nadat de mannen verhaal waren komen halen. Volgens een collega-uitsmijter en zijn vriendin heeft Van Buuren na de schietpartij gezegd dat hij niet Fuat maar Saim met een wapen in de hand had gezien. Tijdens de zitting ontkende Van Buuren. ,,Dat heb ik niet gezegd. Ik heb alleen drie mannen gezien.'' Rechtbankpresident K. Puite besloot het Fuat nog maar eens te vragen. ,,Iemand moet het toch gedaan hebben. Verder was er niemand in de steeg.'' Fuat weet het niet. ,,Maar betekent dat misschien dat Saim het gedaan heeft?'' Fuat wil geen antwoord geven. ,,Daar doe ik geen uitspraak over.'' ,,Wil je daar misschien mee zeggen dat je het niet gedaan hebt?'' Fuat geeft geen commentaar.

Voor het openbaar ministerie maakt het niet zo veel uit. In de aanklacht is niet Fuat als hoofdverdachte aangewezen maar is alledrie verdachten het medeplegen van moord ten laste gelegd. Wie precies de trekker heeft overgehaald, is minder relevant. De drie hebben nadat zij Bacchus zijn uitgezet een pistool opgehaald en zijn daarmee teruggegaan. Er is geschoten. Daarbij vielen twee dodelijke slachtoffers en raakte een meisje gewond. Met de aanklacht geeft het openbaar ministerie aan dat het alle verdachten in gelijke mate verantwoordelijk houdt.