`Tientallen miljoenen schade door koeiengriep'

De schade door besmetting van koeien met het BVD-virus (bovine virus diarree), opgelopen door inenting tegen koeiengriep, zal zeker enkele tientallen miljoenen gulden belopen. Dat zegt Jan Cees Vogelaar, voorzitter van de vakgroep melkveehouderij van de land- en tuinbouwfederatie LTO Nederland.

Ruim duizend melkveehouders hebben gevallen gemeld van koeien die ziek werden na vaccinatie tegen koeiengriep. Tot nu toe zijn 1.400 dieren gestorven, waarvan 500 acuut. Nog eens 900 koeien op twaalf bedrijven zijn uit voorzorg afgemaakt. Zo'n half miljoen koeien is ingeënt met een vaccin dat levend BVD-virus (bovine virus diarree) bleek te bevatten. Nagegaan wordt welke dierenartsen het besmette vaccin van het Duitse farmaceutische bedrijf Bayer hebben gebruikt en waar.

De boeren die koeiengriep hebben gemeld kunnen de komende maanden bezoek verwachten van de Gezondheidsdienst voor Dieren of LTO. Deskundigen zullen bekijken of de ziektegevallen verband houden met inenting. ,,Dat wordt nog lastig'', zegt Vogelaar, ,,want probeer bijvoorbeeld maar eens vast te stellen dat een koe in juni vorig jaar minder melk gaf als gevolg van die enting.''

Bayer heeft van meet af aan erkend verantwoordelijk te zijn en heeft zich bereid verklaard de schade voor de twaalf ontruimde bedrijven te vergoeden. Ook andere schadegevallen waarbij een verband met het vaccin kan worden aangetoond, zal Bayer betalen.

Volgens Vogelaar zal Bayer ook voor de kosten van de vervuilde vaccinaties opdraaien.