Pechvol debuut fietsende taxichauffeur

TVM-wielrenner Tristan Hoffman won gisteren Veenendaal-Veenendaal, de op een na belangrijkste eendagswedstrijd van Nederland. Zijn collega Sandro Bijnen beleefde in de waaierklassieker een ongelukkig debuut.

In zijn woonplaats Budel nam Sandro Bijnen vanochtend vroeg weer plaats achter het stuur van zijn taxi. De semiprof van Axa – na Rabobank, TVM en Batavus Nederlands vierde wielerploeg – had in de ochtendkranten niet naar zijn naam hoeven zoeken. Zelfs in de uitslagen van Veenendaal-Veenendaal kwam hij niet voor. De 23-jarige parttime-taxichauffeur reed gisteren zijn eerste koers tussen de beroepsrenners, maar als gevolg van materiaalpech haalde de voormalige metselaar en tegelzetter de finish niet.

Over de rivierdijk nam hij met andere uitvallers de kortste weg naar de douches in sporthal De Valleistroom in Veenendaal. De camera's waren daar aan het eind van de middag gericht op TVM-renner Tristan Hoffman, die in de sprint de rapste was van een kopgroep van vier renners. Hoffman revancheerde zich voor een pechvol verlopen Parijs-Roubaix, afgelopen zondag in het noorden van Frankrijk. Een dag later werd hij vader, van een dochter. De vraag aan wie hij zijn achttiende profzege en eerste overwinning sinds 1996 (Parijs-Bourges) opdroeg, leverde een voorspelbaar antwoord op: ,,De kleine. Iris, maandagmiddag geboren, om tien over twee.''

Een paar minuten na zijn succesvolle eindspurt sprak Hoffman van ,,een fijn gevoel'', omdat hij al ,,het hele voorjaar met de eersten meekan''. Een hoofdrol in de Amstel Goldrace, volgende week zaterdag in Limburg, behoort volgens Hoffman eveneens tot de mogelijkheden. Hoewel de TVM'er in een uitstekende vorm verkeert, paste hij ervoor bij voorbaat de overwinning in de Goldrace op te eisen. ,,De concurrentie is zo groot. Bij de amateurs kon je nog eens zeggen, `ik laat ze een poepje ruiken'. Hier kan dat niet.''

Bijnen kan voorlopig slechts dromen van overwinningen in aansprekende wedstrijden. Twee jaar geleden stopte hij met wielrennen. De Brabander was tot dan een onopvallende amateur geweest. Al een tijdje vond hij er niks meer aan om van koers naar koers te gaan, in de anonimiteit van start naar finish, elke keer weer. ,,Ik reed alleen nog voor ons pap en ons mam.'' Het strenge regime van de sportman beu zette hij zijn fiets aan de kant. Bijnen kocht een crossmotor, maar kwam er na een paar maanden achter dat dat het ook niet was.

Vorig najaar besloot Bijnen terug te keren naar zijn eerste liefde, het wielrennen. ,,Het begon weer te kriebelen en ik had het gevoel dat ik in de twaalf, dertien jaar dat ik had gefietst er niet het maximale had uitgehaald.'' Al snel werd hij ingelijfd bij de amateurploeg Piels, die hem inzette in de topcompetitie van de amateurs. Bijnens comeback verliep voorspoediger dan verwacht. Onlangs werd hij benaderd door Axa, de ploeg van het in sloten gespecialiseerde bedrijf. Afgelopen weekeinde tekende Bijnen een tweejarig contract, gisteren trapte hij zijn pedalen rond tussen vedetten als Museeuw en wereldkampioen Camenzind. ,,Ik heb mijn ogen goed de kost gegeven'', zei Bijnen over zijn avontuur tussen de arrivés.

,,We hebben niet de illusie dat we de koers kunnen maken'', had Axa-ploegleider Tom Welling een kwartier voor de start gezegd, terwijl een paar meter verderop kopman John den Braber naast de bus van de ploeg een laatste plas pleegde. Welling wierp een blik op de deelnemerslijst en noemde vol respect namen als Baffi, Museeuw, Steels en Peeters. Alsof Axa tegen renners van dat kaliber een vuist zou kunnen maken. De ploegleider maakte zich geen enkele illusie.

,,Wij zijn bescheiden bezig'', zei Welling. Hij prees vooral de recente prestaties van routinier Den Braber, die in de eerste helft van Veenendaal-Veenendaal deel uitmaakte van een kopgroep van drie. Dit voorjaar won Den Braber een `klassieker' in Midden-Brabant en zondag werd hij tweede in Noord-Holland.

Bijnen, door de ploegleider getypeerd als een sprinter en een aanvallend ingestelde coureur, beleefde tussen Veenendaal en Veenendaal een ongelukkig debuut. Al bij de eerste `beklimming', op de Posbank bij Rheden, schoot hij met zijn schoen uit het pedaal. Dat gebeurde tot vijf keer toe. ,,Ik kreeg een paar keer van andere renners op m'n kop, want die keren dat ik uit m'n pedalen schoot, slingerde ik over de weg en daarmee bracht ik ook de anderen in gevaar.'' Het laatste wat Bijnen wilde, was een valpartij veroorzaken.

Toen Bijnen tijdens de tweede klim naar het binnenblad schakelde, voor een lichter verzet, vloog zijn ketting eraf. Op het moment dat de ketting weer op het tandwiel lag, was de achterstand op het peloton zo groot dat verder koersen zinloos was. Niet alleen Bijnen gooide de handdoek in de ring. Geen van de zes Axa-renners reed de ruim 200 kilometer lange wedstrijd uit.

Winnaar Hoffman zat nog bij de dopingcontrole toen Bijnen met hulp van z'n vader zijn racefiets in de achterbak van de Mercedes legde voor de terugreis naar Budel. Zondag is er weer een echte klassieker, Luik-Bastenaken-Luik. Bijnen trekt die dag naar Duitsland. Aan hem de taak om te schitteren in Rund um Duren.

    • Ward op den Brouw