Overname Britse supermarkten voor 20 mrd

De Britse detailhandelsconcern Kingfisher is van plan een bod uit te brengen van bijna 20 miljard gulden op de Britse supermarktketen Asda. Kingfisher onderhandelt over een `fusie' waarbij het concern in aandelen betaalt voor Asda, zo maakte de bedrijven vanochtend bekend. Maandag volgen nadere mededelingen.

Asda is het op twee na grootste supermarktconcern in Groot-Brittannië, na Tesco en Sainsbury. De activiteiten van Kingfisher liggen voornamelijk buiten de levensmiddelensector. Onder het bedrijf vallen ketens als B&Q, Woolworths, Superdrug en Comet. In Nederland kocht Kingfisher in 1997 de keten BCC, die consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten verkoopt.

Kingfisher heeft verder een sterke positie in Frankrijk. Daar bezit het concern Darty (elektronicawinkels), Castorama (doe-het-zelfzaken) en BUT (meubels). De totale omzet van Kingfisher bedroeg in het eind januari afgelopen boekjaar 7,46 miljard pond (ongeveer 25 miljard gulden). Ook de omzet van Asda is ongeveer 25 miljard gulden.

De beoogde aandelenruil komt erop neer dat Kingfisher voor de aandelen Asda ruim 12 procent meer betaalt dan de laatste beurskoers. In de gefuseerde onderneming krijgen de aandeelhouders van Kingfisher een belang van 66,3 procent en die van Asda 33,7 procent. De leiding komt in handen van Kingfisher-topman Geoffrey Mulcahy.

Volgens de twee bedrijven ontstaat door de fusie een van de grootste veelzijdige detailhandelsconcerns in Europa met goede expansiekansen. ,,De fusie biedt betere groeimogelijkheden in Groot-Brittannië, op het Europese vasteland en de rest van de wereld.''

Beide bedrijven hadden ook vorig jaar al gesprekken gevoerd over samenwerking, maar die liepen toen nog op niets uit.

Concurrent J. Sainsbury maakte vanochtend bekend dat er 300 banen verdwijnen op het hoofdkantoor.

De keten moet reorganiseren omdat de onderliggende omzetgroei van 1,2 procent achter blijft bij de gemiddelde groei van de sector. Topman Adriano van het concern noemde de geringe groei vanmorgen ,,onacceptabel''.