NAVO wijzigt haar strategie niet

De NAVO ziet in het ,,tragische ongeluk'' met het vluchtelingenkonvooi van woensdag geen aanleiding van strategie te veranderen en zet haar bombardementen in Joegoslavië onverminderd voort.

Westerse woordvoerders waren gisteren unaniem in hun reactie op het bloedbad dat woensdag werd aangericht toen een NAVO-raket een tractor met Kosovaren trof: ze betuigden diepe spijt over het gebeurde. Maar ze vinden ook unaniem dat het ongeluk uiteindelijk te wijten is aan de Joegoslavische leider Miloševic, die met zijn onbuigzaamheid in de kwestie-Kosovo en de massale etnische zuivering in Kosovo het drama op gang heeft gebracht. Het ongeluk verandert volgens NAVO-woordvoerder Jamie Shea niets aan de vastbeslotenheid om de luchtacties voort te zetten en daarbij alle voorzorgsmaatregelen te nemen om burgerslachtoffers te vermijden.

De Serviërs zeiden gisteren dat het bloedbad een ,,wraakactie'' van de NAVO was: die zou burgerdoelen bestoken uit woede over haar onvermogen Joegoslavië militair uit te schakelen. De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, zei daarover: ,,Dat hij (Miloševic) over wreedheden praat als een fout wordt gemaakt door degene die een missie uitvoert om levens te redden, is een van de meest groteske verklaringen die ik zou kunnen bedenken.''

De NAVO-acties hebben volgens het Joegoslavische ministerie van Buitenlandse Zaken tot nu toe duizend burgers het leven gekost. Het is de eerste keer dat Belgrado een verliescijfer geeft. Hoe betrouwbaar het is, is niet duidelijk. Toen maandag een NAVO-raket een trein raakte, werd door Belgrado gerept van tien doden en zestien gewonden. Dat getal bleef dagenlang circuleren. Gisteren werd opeens gemeld dat er 54 doden en zestien gewonden waren gevallen.

Bij de luchtacties gisteren, vannacht en vanochtend werd onder andere de spoorlijn geraakt die Belgrado verbindt met de havenstad Bar. Talrijke doelen in Montenegro werden bestookt. De vice-premier van deze zusterrepubliek van Servië verweet het Joegoslavische leger ,,provocaties'' die tot de aanvallen hadden geleid: ,,Het leger schiet als gekken op de [NAVO-]vliegtuigen.'' Volgens Belgrado is in Paracin een kamp met uit Bosnië en Kroatië gevluchte Serviërs geraakt, zonder slachtoffers te maken. De NAVO zegt in Paracin alleen een munitiedepot te hebben aangevallen.

De Servische president Milutinovic en de Joegoslavische vice-premier Šainovic hebben vandaag in Belgrado met Ibrahim Rugova gesproken, de leider van de Kosovaren. Of het overleg iets heeft opgeleverd was vanmiddag nog niet bekend. Rugova klaagde eerder dat Belgrado ,,een kat-en-muisspel'' met hem speelt en dat een eerder gesprek met Miloševic onder dwang tot stand is gekomen. (Reuters, AFP, AP)