Moskee in Rotterdam mogelijk na grondruil

De bouw van een grote moskee in Rotterdam-Zuid is mogelijk geworden omdat de Rotterdamse raad gisteren heeft ingestemd met een grondruil. Alleen de zeven afgevaardigden van de SP, de Stadspartij en de kleine christelijke partijen stemden tegen het voorstel 800 vierkante meter aan de Colosseumweg ter beschikking van de Marokkaanse stichting Essalam-moskee te stellen in ruil voor 368 vierkante meter die de stichting elders bezit. Met deze deal omzeilt het college van B en W het politiek gevoelige probleem dat de gemeente in beginsel alleen grond in erfpacht uitgeeft.

De bouw van de eerste grote moskee in Rotterdam (geschatte kosten negen à tien miljoen gulden) is financieel mogelijk door een schenking van 7,4 miljoen gulden door een zakenman in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten). Maar de sponsor verbond daaraan de voorwaarde dat de grond waarop de moskee wordt gebouwd, eigendom van het moskeebestuur moet worden. Volgens zijn interpretatie van de islamitische geloofsregels kan de gever alleen de eeuwigdurende gunst van Allah verkrijgen als er sprake is van een doorlopende gift - dus een financiële bijdrage voor de bouw van een moskee die blijft voortbestaan.

Omdat B en W geen uitzondering wilden maken op het beleid dat grond in Rotterdam alleen in erfpacht wordt uitgegeven, werd besloten tot grondruil. Omdat de gemeente minder grond terugkrijgt dan ze geeft, zal de stichting Essalam-moskee een nog onbekend bedrag moeten bijbetalen. Fractieleider van Ravesteijn van D66, de belangrijkste oppositiepartij, bekritiseerde het college dat `wegens de geldbuidel overstag ging'. Kneepkens (Stadspartij) vond dat PvdA-wethouder Kombrink ,,de erfpacht, kroonjuweel van de sociaal-democratie, te grabbel had gegooid''.