Internet-boeken

Helaas laat het artikel van Jeroen van der Kris over de internetboekhandel (CS 9 april) onvermeld dat met de komst van boekenwebsite BOL van Duitse gigant Bertelsmann de zoekmachine Ilse in een klap waardeloos is geworden. Van der Kris merkt op dat je bij de zoekmachine Ilse niet de kortste weg naar De Bezige Bij vindt, maar dat in plaats daarvan Ilse meldt: `Boeken van De Bezige Bij kunt u kopen bij BOL'. Maar zoek bij Ilse maar eens naar bijvoorbeeld Boeknet of het willekeurig gekozen woord `planten', ook dan laat de zoekmachine als eerste resultaat BOL zien. En zelfs een tocht naar Amazon.com leidt naar Bertelsmann. Om precies te zijn: de zoekmachine Ilse laat niet de uitkomst van het gevraagde onderwerp zien, maar een reclameboodschap van BOL. Nota bene: waar in hetzelfde artikel Suidman van Bruna waarschuwt voor een te grote invloed van internetgiganten op uitgevers, kan hij beter op zijn eigen internetwinkeltje passen, want ook een zoekactie naar Bruna eindigt bij BOL.