Internationale beurzen

LONDEN

De beurs in Engeland werd vanochtend gedomineerd door de voorgenomen fusie tussen de detailhandelsbedrijven Kingfisher en Asda. Daarnaast zorgde energieconcern BP Amoco (plus drie procent) voor een stimulans. Minder goed nieuws was afkomstig van Pfizer, dat te hoge verwachtingen blijkt te hebben gehad van de belangstelling voor de anti-impotentiepil Viagra. Mede om die verlaagde het farmaceutische concern zijn winstprognose. De index FTSE 100 steeg vanochtend met 42,5 punten tot 6.508,6.

FRANKFURT

Deutsche Telekom stond vanochtend centraal op de Duitse effectenbeurs. Geruchten over een fusie met het door Olivetti belaagde Telecom Italia waren te lezen in de Financial Times. Het aandeel Deutsche Telekom steeg met 2,5 procent tot 39,19 euro, maar dit was niet voldoende om de index omhoog te krijgen. De DAX stond vanochtend 0,2 procent lager op 5.170,29 punten.

PARIJS

Op de Franse effectenbeurs was de Italiaanse Agnelli-groep (eigenaar van onder meer Fiat) het gesprek van de ochtend. Agnelli maakte bekend een belang van 20 procent in reisgigant Club Med te bezitten. De koers steeg met drie procent, maar die winst verdampte snel.

De index CAC 40 steeg met bijna een half procent tot 4.329,41 punten. Renault kreeg een tikje (0,3 procent) omdat partner Nissan zijn winstverwachting verlaagde.

NEW YORK

Op Wall Street is de Dow Jones gisteren voor de vierde dag op rij gesloten op recordniveau. Het koersgemiddelde van de dertig aandelen in deze index steeg met 51,06 punten tot 10.462,72.

Oliefondsen en cyclische waarden droegen de beurs. De kwartaalcijfers van enkele toonaangevende bedrijven kregen een gemengd onthaal. Boeing presteerde boven verwachting en was met 10 procent koerswinst de grote winnaar in de Dow Jones-index. General Motors overtrof eveneens de prognoses, maar moest toch flink inleveren.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanochtend hoger gesloten. De Nikkei-index steeg met 124,50 punten (0,74 procent) tot 16.851,58, ruim onder het hoogste punt van de dag. Enkele uren voor sluiting kwamen veel verkoopopdrachten binnen.

De hogere index is deels een gevolg van het positieve klimaat op Wall Street. Verder putte de beurs moed uit berichten dat staalgigant Nippon Steel van plan is de productiecapaciteit te vergroten. Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten waren hoger. In Zuid-Korea wonnen de aandelen gemiddeld 0,43 procent. De Hang Seng-index in Hongkong behaalde zelfs een forse winst van 3,14 procent.