Herstel bij Boeing in eerste kwartaal

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft analisten gisteren verrast met stijging van de winst over het eerste kwartaal van dit jaar tot 469 miljoen dollar, tegen 50 miljoen dollar over dezelfde periode van 1998. Toen kampte Boeing met grote productieproblemen en moest het een voorziening treffen van 219 miljoen dollar.

De omzet kwam in het eerste kwartaal uit op 14,39 miljard dollar, dat is 11 procent meer dan de 12,95 miljard dollar in dezelfde periode van 1998. Alle drie divisies (commerciële vliegtuigen, militaire vliegtuigen en raketten, en ruimtevaart en communcatie) hebben volgens Boeing aan het goede resultaat bijgedragen. Vorig jaar gaf de divisie commerciële vliegtuigen, het belangrijkste onderdeel, nog een verlies te zien.

,,We zijn vooral verheugd over de soepele productieuitbreiding van onze nieuwe generatie 737-toestellen naar een record van 24 toestellen per maand,'' aldus topman Phil Condit. Met het herstelplan worden volgens Condit de beoogde resultaten bereikt. De vliegtuigfabrikant maakte eind vorig jaar bekend dat de komende twee jaar 48.000 van de 238.000 banen worden geschrapt. Een van de redenen is dat door de Aziëcrisis de productie van de lucratieve Boeing 747 tot bijna een kwart moest worden teruggebracht. Boeing heeft ook te lijden onder de concurrentie van het Europese Airbus.

De divisie commerciële vliegtuigen boekte over het eerste kwartaal een bedrijfsresultaat van 382 miljoen dollar, tegen 23 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Toen had Boeing te maken met problemen in de productielijn, tekort aan onderdelen en vertraging bij de nieuwe 737's. De omzet uit commerciële vliegtuigen kwam in het eerste kwartaal uit op 9,8 miljard dollar, 1,7 miljard meer dan dezelfde periode van 1998.

Boeing-medewerkers verklaarden gisteren tegen de Wall Street Journal dat de vergroting van de marges op commerciële vliegtuigen en de divisies voor raketten en militaire vliegtuigen aan de verbeteringen hebben bijgedragen.

Topman Condit en financieel directeur Hopkins waren behoedzaam over de rest van dit jaar. ,,We zijn verheugd over de resulaten, maar hebben nog veel meer werk te doen'', aldus Hopkins. (AP)