Harry Mulisch

Maandag maakt de Stichting voor de Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) bekend dat Harry Mulisch het eerste boekenweekgeschenk van het millennium zal schrijven en dat het thema van de Boekenweek 2000 De Klassieken zal zijn.

De literaire wereld is daarvan inmiddels overtuigd, in weerwil van de stilte die Mulisch zelf en de CPNB in acht nemen. Twee weken geleden meldde De Volkskrant het gerucht al en deze week bracht Het Parool het bericht op de voorpagina. ``Ze baseren zich op een van hun eigen columns'', zegt CPNB-directeur Henk Kraima. ``Columnisten mogen alles zeggen en schrijven wat ze willen, maar ik vind het ver gaan om daar dan zonder bronvermeldingen een voorpaginabericht van te maken.'' De columnist in kwestie is schrijver Martin Bril, die zijn `primeur' vooral gebruikte als inleiding voor een betoog dat niet de klassieken maar Harry Mulisch zelf het thema van de Boekenweek zou moeten zijn. Kraima wil tot de persconferentie maandag niet veel meer kwijt dan dat de Boekenweek volgend jaar van 15 tot 25 maart zal duren. ``Ieder jaar wordt er gespeculeerd over de auteur van het Boekenweekgeschenk. Al dertig jaar valt de naam Mulisch. Wij reageren nooit op namen, ook omdat we al afspraken voor latere jaren met mensen kunnen hebben''.

Mulisch is een van de weinige schrijvers uit de `eredivisie' die nog nooit het Boekenweekgeschenk heeft geschreven. Regelmatig hebben door de CPNB uitgenodigde auteurs wel zin maar geen tijd om het geschenkboekje te maken. Van Mulisch verscheen afgelopen herfst de roman De Procedure.