Half miljoen voor toptijd in Rotterdam

Een wereldrecord wordt komende zondag bij de marathon van Rotterdam beloond met een premie van 250.000 dollar, een half miljoen gulden. Dat is 100.000 dollar meer dan vorig jaar. De weersvoorspelling is volgens experts vrij gunstig voor scherpe tijden. Er wordt een temperatuur van elf graden verwacht, een zwakke wind uit het noord-oosten en de regen zou pas later in de middag komen. De start op de Coolsingel is om twaalf uur.

Rotterdam zou graag het wereldrecord bij de mannen heroveren. De Brazilaan Ronaldo da Costa verbeterde vorig jaar september in Berlijn de tien jaar oude Rotterdamse supertijd van de legendarische Belayneh Densimo met ruim veertig seconden, van 2.06,50 naar 2.06,05. ,,Dat is een grote hap eraf'', stelde atletenmakelaar Jos Hermens vanmiddag. ,,Er is veel respect voor die tijd en het zal niet eenvoudig zijn sneller te lopen.'' Het wereldrecord bij de vrouwen is nog wel in handen van de Rotterdamse marathon door de 2.20,47 van Tegla Laroupe van vorig jaar. De kleine Keniaanse is ook nu weer van de partij en mogelijk in staat om nog sneller te lopen.

Aanvankelijk leek de Spanjaard Fabian Roncero vorig jaar in Rotterdam ook het mannenrecord te gaan verbeteren. Na 35 kilometer lag hij liefst 42 seconden voor op het schema van Densimo en volgens Hermens had Roncero de race alleen maar hoeven uit te joggen. De koploper werd in de slotfase echter geveld door kramp. Daarmee verspeelde hij het wereldrecord en won hij in `slechts' 2.07,26. Roncero krijgt zondag een herkansing. Hij beloofde vandaag tijdens de officiële presentatie van de toplopers lachend dat hij deze keer zijn rekoefeningen pas na de finish zal doen. ,,Ik voel me sterker dan vorig jaar'', verkondigde de 28-jarige atleet.

In kort tijdbestek staan drie grote marathons op het programma. Zondag wordt ook in Londen gelopen. Boston volgt maandag. Rotterdam heeft een lopersbudget van ongeveer drie miljoen gulden, Londen gaat daar met een begroting van zeven miljoen ruim overheen. In de Engelse hoofdstad starten naast wereldrecordhouder Da Costa ook olympisch kampioen Josia Thugwane (Zuid-Afrika) en wereldkampioen Abel Anton (Spanje). Hermens: ,,Een stel mooie namen. Wij hebben minder geld, dus moeten we het anders doen. Ik zoek naar atleten in vorm. Daarom leggen we de mensen vaak zo laat vast.''

De voormalig toploper wist voor Rotterdam bij de mannen negen atleten te contracteren die al onder de 2.10 hebben gelopen. De winnaar van vorig jaar, Roncero, en de Kenianen Joseph Kahugu (2.07,59) en Simon Lopuyet (2.08,19) hebben de snelste tijden achter hun naam.

Voor Nederland staat `Rotterdam' in het teken van de kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Naast veteraan Bert van Vlaanderen (beste tijd 2.10,27) is de talentvolle Greg van Hest een kandidaat om de limiet van 2.11,30 te lopen. Bij de vrouwen doet Irma Heeren in haar eerste marathon een poging de limiet (2.31,30) te halen.