Grote fusie in telecom in de maak

Deutsche Telekom en Telecom Italia voeren besprekingen over een fusie. Als beide bedrijven samengaan ontstaat daarmee het grootste Europese telecommunicatiebedrijf.

Nadat eerder deze week geruchten de ronde deden over een fusie tussen British Telecom en Telecom Italia bericht de Britse zakenkrant Financial Times vanochtend dat al ,,enige tijd'' besprekingen gaande zijn tussen de bestuursvoorzitters van beide ondernemingen. The Wall Street Journal meldt uit betrouwbare bron dat ,,serieuze besprekingen'' gaande zijn. De betrokken bedrijven weigeren commentaar.

Een overname door Deutsche Telekom zou Telecom Italia redden uit de handen van Olivetti. Voordat het zover kan komen moeten echter belangrijke obstakels uit de weg worden geruimd. Deutsche Telekom is nog voor ruwweg driekwart in handen van de Duitse overheid, terwijl de Italiaanse regering niet meer dan 4,5 procent van de aandelen van Telecom Italia bezit.

Bij een samensmelting van beide ondernemingen zou de Duitse overheid dus een grote aandeelhouder worden van Telecom Italia. Ook de Europese Commissie zou moeten instemmen met een fusie tussen het eerste en het vierde Europese telecommunicatiebedrijf.

Een fusie tussen Deutsche Telekom en Telecom Italia zou het einde betekenen van het internationale samenwerkingsverband Global One tussen Deutsche Telekom, France Telecom en het Amerikaanse Sprint. In de afgelopen maand hebben meer dan eens geruchten de kop opgestoken dat het verliesgevende samenwerkingsverband sowieso zou worden opgedoekt.

Een fusie tussen Telecom Italia en Deutsche Telekom zou gecompliceerd kunnen worden door het feit dat France Telecom en Deutsche Telekom een kleine participatie in elkaars aandelenkapitaal hebben.

Voor Deutsche Telekom biedt een fusie met Telecom Italia een nieuwe mogelijkheid voor expansie. Het Duitse telecombedrijf heeft zware verliezen geleden op uitbreidingen in Azië (met name Indonesë) en ondervindt op de thuismarkt zware concurrentie.

Deutsche Telekom is op de beurs bijna twee keer zo veel waard als Telecom Italia. Beleggers reageerden vanmorgen positief op het nieuws over de mogelijke fusie. Deutsche Telekom voedde gisteren de speculatie dat een grote transactie op stapel staat door aan te kondigen dat het 11 miljard euro wil ophalen met een aandelenemissie.