Geding om uitzending toernooi Wimbledon

Om te voorkomen dat Net5 deze zomer de tenniswedstrijden in Wimbledon uitzendt, spant RTL5 een kort geding aan tegen Prisma, het Britse bedrijf dat de uitzendrechten van het evenement verhandelt. RTL5 beweert `Wimbledon' eerder te hebben gekocht dan Net5 en vindt dat Prisma daarna niet meer met andere partijen had mogen onderhandelen.

,,We hebben een letter of intent getekend met Prisma'', zegt een woordvoerder van de Holland Media Groep (RTL4, 5 en Veronica). ,,We accepteren niet dat ze daarna nog naar Net5 zijn gegaan.''

SBS, het concern waartoe de zenders Net5 en SBS6 behoren, is niet van plan de uitzending van Wimbledon af te blazen, mocht Prisma het kort geding verliezen. ,,Wij hebben de contracten getekend, de deal is rond'', zegt Bart Soepnel, inkoper voor SBS, vanaf de televisiebeurs in Cannes waar hij deze week is om nieuwe programma's te kopen. ,,Voor ons is de kous af. Prisma heeft ons wel gemeld dat er andere geïnteresseerden voor Wimbledon waren, maar daarmee hebben wij natuurlijk niets te maken. Wij gaan gewoon uitzenden.''

Het is niet voor het eerst dat SBS een sportevenement voor de neus van de concurrent zou hebben weggekaapt. Eerder deze maand zond SBS6 de benefietwedstrijd uit naar aanleiding van het afscheid van Johan Cruijff van FC Barcelona. Hiervan had de NOS aanvankelijk gedacht de rechten gekocht te hebben. De NOS was hiervan zelfs zó overtuigd, dat ze het al in alle programmagidsen had laten afdrukken. Ook de live beelden van The Embassy darts dit jaar, in het Engelse Frimley Green, werden door SBS6 uitgezonden, en niet bij de NOS. Soepnel: ,,In deze tijden van concurrentie tussen de televisiezenders, moet je wel zo agressief zijn.''