Expiratie opties houdt beurs stabiel

De ochtendhandel aan de Amsterdamse beurs stond in het teken van de afloop van een groot aantal optiecontracten tegen het eind van de middag. Handelaren zijn bij een naderende expiratie niet gebaat bij een sterk schommelende koers. De AEX-index stond laat in de ochtend op 543,58, een kleine winst van 1,83 punten.

De winst op de redelijk stabiele markt kwam vooral van Koninklijke Olie, dat 1,45 euro kon bijschrijven op 51 euro. De vaste dollarkoers en de stijgende olieprijzen, een vat Brent schoot even door de 15 dollar, drukten het oliefonds omhoog.

Voor het overige hielden de zogeheten cyclische waarden, de fondsen die sterk op economische ontwikkelingen en verwachtingen reageren, de opwaartse lijn van deze week vast. Zo stegen de chemieconcerns Akzo Nobel en DSM de afgelopen dagen met respectievelijk 21 en 16 procent.

Ook vandaag hielden ze de pas erin. DSM stond op een gegeven moment op 90 euro, een winst van 2 euro. Akzo Nobel kreeg er 60 eurocent bij op 42,70 euro.

Raam- en gevelbedekker Hunter Douglas profiteerde eveneens volop van de grotere interesse voor conjunctuurgevoeliger fondsen. 's Ochtends stond het aandeel 8,24 procent in de plus op 33,50 euro.

Handelaren brengen de aandacht voor cyclische fondsen in verband met analistenrapportages die melden dat het economisch dieptepunt in Europa in zicht is. Zo verwacht de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch dat de Europese economie nog dit jaar zal aantrekken.

Heineken trok op naar 45,80 euro als gevolg van zijn interesse voor Cruzcampo, de grootste bierbrouwer in Spanje. De Nederlandse brouwer moet wel de strijd aan met de in Barcelona gevestigde concurrent Damm, die een alliantie heeft met de grote Amerikaanse Heineken-concurrent Anheuser-Busch.

Uitschieter in negatieve zin is Unilever, dat al enige tijd slecht in de markt ligt. Het vertrouwen van de belegger in het voedings- en wasmiddelenconcern staat onder druk, wat zijn weerslag heeft in de aandelenkoers; ruim twee procent omlaag naar 63,75 euro.