Entertainer en acteur Newley overleden

De zanger, acteur, regisseur en tekstschrijver Anthony Newley is op 67-jarige leeftijd overleden. Hij debuteerde in 1948 in het door David Lean verfilmde Oliver Twist, als de gangmaker van de jongensbende, was begin jaren zestig één van de populairste Britse vocalisten en hield zich sindsdien voornamelijk met musicals bezig. Ook schreef hij de tekst voor Goldfinger, het door Shirley Bassey gezongen lied voor de gelijknamige James Bond-film, en voor de hit What kind of fool am I?

Samen met Leslie Bricusse schreef Newley in 1961 de succesmusical Stop the world, I want to get off, waarvan drie jaar later een Nederlandse versie (Zet de wereld stop, ik wil d'r af) werd gespeeld door toneelgroep Theater, met Margriet de Groot en Nelly Frijda. In 1967 verscheen hij naast Rex Harrison in de film Dr Dolittle, waarvoor hij zelf de liedjes had gemaakt.

Het jaar daarop speelde hij met zijn toenmalige vrouw Joan Collins en hun twee kinderen in de door hem geschreven filmkomedie Can Hieronymus Merkin ever forget Mercy Humppe and find true happiness? Sinds de jaren zeventig werkte Anthony Newley vooral als entertainer en acteur.