Een jaar gefilmd voor televisie

Valentijn, Michael en Melvin, de drie hoofdrolspelers in de nieuwe televisieserie Onder de 16, kenden elkaar niet toen ze vorig jaar besloten mee te doen aan een film over hun eigen leven. Een jaar heeft een filmploeg van de VPRO hen gevolgd: Valentijn uit Rotterdam, Michael uit Amsterdam en Melvin uit Limburg. De makers van de serie wilden laten zien wat jongens van die leeftijd zoal bezighoudt. Ze werden thuis gefilmd, op school en tijdens het sporten, want de jongens zijn alle drie fanatieke sporters.

Ze hebben elkaar in het afgelopen jaar een paar keer ontmoet. In de eerste aflevering, die vorige zondag in Villa Achterwerk was te zien, zaten ze nog een beetje onwennig bij elkaar aan een keukentafel. Valentijn, de kleinste en eigenwijste van de drie, leek het minst verlegen. Hij praatte het meest.

Valentijn is inmiddels zestien en een stuk langer geworden. Hij geeft toe dat hij altijd zijn woordje klaar heeft. Wel is hij minder wild geworden dan een jaar geleden. ,,Hé, wat ben je klein'', dacht hij toen hij zichzelf laatst terugzag in de film, verder vindt hij zichzelf niet erg veranderd.

,,Meestal'', zegt hij, ,,was het wel leuk met de filmploeg. Maar soms waren ze een beetje opdringerig. Dan moest ik iets doen wat ik normaal niet deed.''

Valentijn vertelt dat hij al gauw aan de camera gewend raakte en niet meer merkte dat hij werd gefilmd. De filmers gingen mee naar school en het hockeyveld. Daar speelde hij zelfs beter dan zonder camera, herinnert hij zich. Hij was toen topscorer van zijn elftal, C1. Nu staat hij rechtsvoor in B1. Een moeilijker team, zegt hij en hij maakt daarom minder doelpunten dan vroeger.

Valentijn steekt veel tijd in hockey. Hij traint twee maal in de week één uur en drie kwartier en op zaterdag zijn er wedstrijden. Toch heeft hij niet altijd gehockeyd. Hij begon er mee op zijn twaalfde. Het leek hem wel wat omdat zijn vader en jongere broertje ook hockeyden. Toen Valentijn vier was wilde hij liever op voetbal. Dat heeft hij jaren gedaan. Op zijn negende kwamen daar tennis en skiën bij. Tegenwoordig speelt hij hockey omdat hij een teamsport gezelliger vindt dan tennis en omdat de sfeer er anders is dan bij voetbal. Wel is hij voetbal blijven volgen. Met zijn seizoenskaart van Feyenoord bezoekt hij alle thuiswedstrijden van de club.

Sport is leuker dan schoolwerk, dat staat vast voor hem. Maar eigenlijk was het beter om niet te sporten, want het kost hem enorm veel tijd. Ook Melvin en Michael, de twee andere gefilmde jongens in Onder de 16, hebben zware trainingen, ze lijken wel beroepssporters: Melvin de bokser en Michael de rugbyspeler.

Niet alleen in sport, ook in het dispuut steekt Valentijn een hoop tijd. Het dispuut van Valentijn bestaat uit een groep leerlingen (allemaal jongens) van verschillende Rotterdamse scholen. Ze komen eens in de paar weken bij elkaar om naar een lezing van één van de leden te luisteren en erover te discussiëren. In de film zien we hoe Valentijn zo'n dispuutsbijeenkomst bij hem thuis moet organiseren. Hij weet precies wat hij wil, maar in de supermarkt komt hij niet zomaar langs de kassa met een krat bier. Te jong.

Hij is nu derdejaars lid van het dispuut en hij denkt dat hij over een paar jaar in het bestuur zal komen. Valentijn hoeft niet altijd speciaal de beste te zijn, maar ja, soms is hij dat nu eenmaal en dat is toch wel leuk.

Eigenlijk zou de VPRO over een paar jaar een vervolgserie moeten maken over Valentijn, Melvin en Michael. Dan weten we hoe het verder met ze is gegaan en of Valentijn ook inderdaad overal de beste in is geworden.

Villa Achterwerk: Onder de 16. Nog zes afleveringen op zondag om ca. 10.30 uur.