Dag van het Boek

Nederland mag dan een Boekenweek hebben, de wereld heeft een Dag van het Boek. En wel op vrijdag 23 april. Naar een in Catalonië ontstane traditie zou iedereen zich die dag een boek moeten aanschaffen. De laatste jaren heeft de Dag van het Boek zich geleidelijk over de wereld verspreid. In Nederland is er nooit veel enthousiasme voor geweest. Het lijkt te veel op de Boekenweek.

Inmiddels heeft de Unesco de Dag van het Boek officieel geadopteerd, waardoor ook in Nederland de behoefte om `iets' te doen is gegroeid. Inderdaad is er volgende week precies één activiteit in het kader van de boekendag: jeugdboekenschrijver Jan Terlouw zat de website www.goudenmuis.nl openen. Via die site kunnen jongeren chatten en e-mailen met hun favoriete kinderboekenauteurs. Op de Dag van het Boek zullen tussen elf en twaalf uur zelfs tien schrijvers online zijn, zoals Ted van Lieshout, Carry Slee, Rita Törnqvist en Lydia Rood. Het komende jaar staat iedere maand een schrijver centraal bij de Gouden Muis.

Het project kost ruim twee ton en is ontwikkeld door de Stichting Lezen en het IT-bedrijf VX8000. ``We waren al langer bezig met het ontwikkelen van dit idee'' aldus Christiaan van Willenswaard van de Stichting Lezen. ``Dat bleek goed te combineren met onze wens om op de Dag van het Boek een grote, aansprekende activiteit te organiseren.''