Cynische relaties

De vredesmacht herstelt de vrede door middel van bombardementen. Oorlog lost niets op. O nee? En de Tweede Wereldoorlog dan. Bombardementen waarbij de verkeerde slachtoffers vallen noem je friendly fire. De drie miljonairs Freek de Jonge, Herman van Veen, Marco Borsato en nog wat anderen brachten 250.000 gulden bijeen, dat zij het publiek lieten betalen.

Europa is er het meest bij gebaat wanneer een Euro-scepticus Euro-commissaris wordt. Kras: op kamp Westerbork een toespraak houden, waarin je het voortdurend over `je' hebt, alsof `je' het zelf allemaal hebt meegemaakt. Als Miloševic toegeeft, zullen we hem niet vervolgen als oorlogsmisdadiger. Het is cynisch om niets te doen als de wereld in brand staat. Het is cynisch om wel iets te doen, als je er zelf alleen maar beroemder van wordt. Dankzij de oorlog kunnen de Nederlanders zich van hun meest altruïstische kant laten zien. Als de oorlog niet bestond, zou hij voor Freek de Jonge moeten worden uitgevonden.

Wat heeft het voor zin om Pinochet te berechten als daardoor in Chili onlusten ontstaan waarbij doden vallen? Als je maar begrijpt wat de erfzonde is, dan zijn er geen onschuldige slachtoffers. Wij wilden graag een gebaar maken, we hadden alleen geen idee waarvoor. Zou Anet Bleich die vroeger communist was en tegenwoordig voor de NATO is nu ook in aandeeltjes handelen? Dankzij de bommen van het militair-industrieel complex ging Wallstreet tijdens de oorlog naar een nieuw record. Is dat toeval, of heeft Marcus Bakker alsnog gelijk?

Mijn zoon vroeg of hij behalve zijn knuffel ook zijn klapperpistool en zijn speelgoedtank op moest sturen. Als we straks Kosovaren bevrijd hebben, moeten wij er wel voor zorgen dat de UÇK de Servische minderheid niet uitmoordt. Het is voor de regering een enorm geluk dat het rapport over de Bijlmerramp tijdens de oorlog uitkomt. Probeer eens een keus te maken. Je bent schrijver. Omdat je met de dood wordt bedreigd, zijn je boeken over de hele wereld al een bestseller nog voordat ze zijn uitgekomen. Of je leeft in vrede, maar slechts een handjevol mensen wil die dikke pillen van je lezen.

In China zei kroonprins Willem-Alexander dat de toegang tot water een mensenrecht is. De Chinese overheid zoekt nog uit of de Chinezen ook die mening mogen hebben. De Algerijnse president heeft gedreigd dat als Algerijnen niet met zijn allen op hem stemmen de democratie in gevaar komt. Wat ben jij voor een monster? In Kosovo vallen onschuldige slachtoffers en jij maakt je druk over een paar eekhoorns die op Schiphol in de versnipperaar zijn gegooid.

Wij moeten blij zijn met een lage opkomst, dat betekent dat de kiezer tevreden is met hoe het gaat. Arthur Schlesinger jr. heeft eens gezegd dat alle oorlogen alleen populair zijn in de eerste 30 dagen. We hebben dus nog tien dagen te gaan. Die ochtend, toen professor doctor H.G. van de Bunt naar het departement reed om de tekst in te leveren die hij had geschreven voor het rapport-Van Traa, kreeg hij een bekeuring voor verkeerd parkeren. De Nederlandse staat heeft besloten dat geld bij te passen.

De natuur komt steeds meer onder druk te staan, nu zo veel mensen van de natuur willen genieten. Als het aan Mient-Jan Faber ligt, richten wij onze atoomraketten op Belgrado. Twee weken geleden beschuldigde de journalist Joep Dohmen de PvdA van het doorsluizen van Euro-gelden en Hedy d'Ancona van corruptie. Als u en ik daarvan waren beschuldigd, waren wij allang naar de rechter gelopen, maar de PvdA en Hedy hopen dat de zaak langzaam wegebt. Ook hier helpt de oorlog een handje mee.

Toppunt van cynisme: iemand die programma's bij de AVRO heeft gemaakt, wordt directeur van een museum voor moderne kunst. Heeft Ruud Lubbers als bezoeker van de Herenclub Harry of Cees al beloofd dat zij de Librisprijs krijgen? Het goede van de charitas is dat wij onze slechtheid ermee kunnen afkopen. Hebben ze in Carré overwogen hoever ze mochten gaan? Marco Borsato nog wel, maar Gerard Joling niet meer. Geld inzamelen is goed, maar het moet wel niveau hebben. Mijn ouders kwamen elkaar tegen op Het Parool. Zonder oorlog had ik niet bestaan.