Belastende verklaring tegen Desi Bouterse

In het strafproces tegen de Surinaamse ex-Adviseur van Staat Desi Bouterse beschikt justitie in Den Haag sinds vorige maand over een uiterst belastende verklaring van kroongetuige Patrick van L.

Van L. heeft verklaard hoe hij met Bouterse persoonlijk heeft onderhandeld over een transport van 474 kilo cocaïne van Suriname naar Stellendam in 1997. Tijdens een twee maanden durend verblijf in Suriname sprak Van L. meerdere keren via een tolk met Bouterse over het transport en de smokkelroute.

De tolk zei Van L. onder meer namens Bouterse ,,dat ik net zoveel cocaïne kon krijgen als ik zou kunnen afleveren in Nederland'', aldus de kroongetuige. Bouterse heeft Van L. volgens diens verklaring ook gezegd over ,,nog 3.000 kilo in Trinidad'' te beschikken. Bouterse bezocht Trinidad nog in 1998, maar kon toen niet worden aangehouden wegens het ontbreken van een rechtshulpverdrag.

Uit het dossier blijkt dat Patrick van L. een zeer gedetailleerde verklaring heeft afgelegd. Van L. beschrijft het interieur van de huizen in Domburg en Paramaribo waar hij Bouterse ontmoette, diens geblindeerde auto en het Hawaii-hemd dat hij tijdens de onderhandelingen droeg. De voor Nederland bestemde drugs, ter waarde van tientallen miljoenen guldens, zijn in september 1997 voor de kust van Zuid-Amerika door Engelse duikers aan boord van zijn plezierjacht El Primero gebracht, aldus L.

De uit België afkomstige Patrick van L. (31) werd dit jaar door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens de smokkel van de cocaïne aan boord van El Primero. Voor de Arnhemse rechtbank loopt nog een strafzaak tegen hem wegens het voorbereiden van andere drugstransporten. Volgens Van L. hebben medeverdachten in die zaak hem, voor het eerst, in contact gebracht met Bouterse.

In ruil voor de getuigenis van Van L. heeft justitie in Den Haag toegezegd een positief gratieadvies in zijn zaak te zullen uitbrengen, wat zou neerkomen op cira 2,5 jaar strafvermindering.