Akkoord verkoop goud IMF dichterbij

De lidstaten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn dicht bij een akkoord om een deel van de goudreserve van het fonds te verkopen. Zij willen daarmee de schulden van de armste landen verlichten. Mogelijk valt al een besluit op de halfjaarlijkse ministersvergadering eind deze maand in Washington.

Duitsland heeft zich lange tijd fel verzet tegen goudverkoop. Maar de nieuwe Duitse regering stelt zich soepeler op. Het hoofd van de beleidsdivisie van het IMF, Jack Boorman, zei gisteren dat daardoor een principe-overeenkomst in zicht is. ,,De vraag is niet meer of we goud verkopen, maar hoeveel'', aldus Boorman.

Het IMF heeft een goudreserve van 103 miljoen ounce (van 31,1 gram). Duitsland lijkt te willen instemmen met verkoop van 5 miljoen ounce. De Verenigde Staten mikken op 10 miljoen ouce. ,,Het zal waarschijnlijk iets daartussen worden'', verwacht Boorman.

Verkoop van 5 miljoen ounce zou bij de huidige marktprijs ruim 1,4 miljard dollar (2,9 miljard gulden) opleveren. Het is de bedoeling dat geld via een trustfonds te beleggen. Het rendement moet dan worden gebruikt voor schuldverlichting.

De kwestie speelt al sinds september 1996. De lidstaten gaven toen goedkeuring aan een initiatief van het IMF en de Wereldbank voor vermindering van de schulden van de armste landen. Vanaf het begin was duidelijk dat op termijn goudverkoop nodig zou zijn om het plan te kunnen financieren, maar Duitsland verhinderde dat daarover harde afspraken werden gemaakt.

De Duitsers hebben binnen het IMF onvoldoende stemrecht om een besluit te blokkeren, maar binnen de organisatie worden belangrijke beslissingen traditioneel liefst met eenstemmigheid genomen.

De commentaren op een mogelijke goudverkoop door het IMF hebben de goudprijs gedrukt. Gisteren kwam de prijs uit op 283 dollar voor een ounce. Gisteren ging een dollar van de prijs af.

De Britse minister van Financiën, Gordon Brown, zei gisteren in het parlement te verwachten dat de Groep van zeven industrielanden (G7) het plan voor goudverkoop later dit jaar zullen goedkeuren. ,,We hebben aanvankelijk voorgesteld een miljard dollar goud te verkopen. Dat is een eerste verkoop die kan plaatsvinden. Maar er is natuurlijk druk om meer te doen.''