Wright weg bij Opera Zuid

Artistiek leider Rennie Wright (44) vertrekt bij Opera Zuid na een diepgaand verschil van mening over de artistieke koers van het Maastrichtse operagezelschap dat drie producties per seizoen brengt. Volgens directeur Jan Nijsten waren directie en bestuur van Opera Zuid niet tevreden over de laatste twee voorstellingen die tot standkwamen onder leiding van de Engelsman Wright, die in januari vorig jaar aantrad. Mozarts Die Entführung aus dem Serail in de regie van Klaus Dieter Kirst werd in september wisselend ontvangen. Haydns Il Mondo della Luna' in de regie van de Spanjaard Calixto Bieito werd op een enkele uitzondering door de Nederlandse pers gekraakt als een platvloerse mislukking. Uit Spanje, Engeland en Duitsland, waar de opera van Hannover de voorstelling wil overnemen, kwamen wel positieve reacties. Maar directie, bestuur en veel toeschouwers vonden de voorstelling ver onder het gewenste niveau. Toen Wright daarover anders bleef denken is in onderling overleg besloten dat hij vertrekt. Terwijl wordt gezocht naar een opvolger, keert de Engelsman Aidan Lang, die vanaf de oprichting in 1991 tot 1998 artistiek leider was van Opera Zuid, tijdelijk terug naar Maastricht.