Ultra-orthodoxe ex-minister Israel krijgt 4 jaar cel

Een invloedrijke bondgenoot van de Israelische premier Netanyahu, de ultra-orthodoxe voorman Aryeh Deri, is vandaag door een rechtbank in Jeruzalem tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens corruptie. Deri, een ex-minister van Binnenlandse Zaken, leidt de sefardische Shaspartij. Zijn aanhangers beschouwen de berechting van Deri als onderdeel van een campagne tegen henzelf, en zijn veroordeling zal naar verwachting Shas goed doen in de verkiezingen van 17 mei. ,,Hoe meer ze ons vervolgen, des te beter doen we het in de peilingen'', zei vanochtend Shas-parlementariër David Tal. Rechter Yaakov Zemach zei dat Deri gedurende zijn vijf jaar in regeringsfuncties steekpenningen heeft aangenomen. Deri trad in 1993 af als minister van Binnenlandse Zaken toen de politie een onderzoek naar zijn handelen instelde. (AP)