Straw met uitleveren Pinochet akkoord

De Chileense oud-dictator Pinochet heeft geen zicht meer op snelle terugkeer naar Chili. De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Straw, heeft vanmorgen het groene licht gegeven voor de uitleveringsprocedure tegen de 83-jarige ex-generaal.

De daadwerkelijke uitlevering aan Spanje, waar de oud-dictator terecht moet staan voor marteling, is nog allerminst zeker. Naar verwachting zullen de advocaten van Pinochet de beslissing van Straw aanvechten bij de Britse rechter – een juridisch steekspel dat jaren in beslag kan nemen. Voorlopig zit de ex-generaal dus `gevangen' in zijn landhuis in het Britse Surrey, waar hij onder huisarrest staat.

Pinochet werd in oktober in Londen gearresteerd. Spanje beschuldigt de ex-generaal, die tussen 1973 en 1989 dictator van Chili was, van moord, marteling en gijzeling van meer dan 3000 mensen gedurende de heksenjacht op linkse activisten in Chili in de jaren zeventig en tachtig.

Vorige maand oordeelden de Britse Law Lords dat Pinochet weliswaar geen onschendbaarheid geniet als staatshoofd, maar dat hij alleen mag worden berecht voor misstanden begaan na 1988, omdat pas in dat jaar de internationale conventie tegen martelingen door Groot-Brittannië werd ondertekend. Door dat oordeel is het aantal aanklachten tegen Pinochet drastisch afgenomen - de ergste misstanden stammen uit de jaren zeventig. Niettemin besloot Straw vanmorgen dat de overgebleven aanklachten zwaar genoeg zijn om een uitleveringsprocedure in gang te zetten. De Britse wet bepaalt dat de minister van Binnenlandse Zaken beslist over uitleveringsverzoeken.

Naar verluidt is de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón ,,tamelijk tevreden'' over het besluit van Straw, maar ook hij beseft dat er nog een lange weg te gaan is, aldus bronnen in Spanje. De afgelopen weken heeft Garzón 43 nieuwe gevallen van marteling, die dateren van ná 1988, aangekaart bij minister Straw. Straw heeft deze nieuwe gevallen overigens niet meegewogen in zijn besluit. De advocaten van Pinochet hadden een verzoek tot vrijlating ingediend gezien zijn hoge leeftijd. Maar Straw schrijft in een negen pagina's tellende toelichting op zijn besluit dat Pinochet ,,uitstekend in staat is om te verschijnen'' voor de rechter. (Reuters, AFP, AP)