Senator roept Samaranch op af te treden

De Amerikaanse senator Richard Bryan heeft IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch gisteren opgeroepen af te treden. Hij vindt zo'n stap noodzakelijk om de hervormingen binnen het olympisch comité geloofwaardig te maken. Bryan deed zijn uitspraken tijdens een zitting van de Amerikaanse senaatscommissie van Economische Zaken over de omkopingsaffaire rond de Winterspelen 2002 in Salt Lake City. Samaranch weigerde als getuige op te treden tijdens de zitting, mede omdat hij de Engelse taal niet voldoende machtig is.

De commissie is absoluut niet tevreden over de aangekondigde hervormingen binnen het IOC. Als het IOC de corruptie niet adequaat aanpakt, volgen financiële consequenties, dreigde de commissie. Bij het Amerikaanse Congres ligt een wetsvoorstel om de belastingvoordelen voor het IOC en het Amerikaans olympisch comité flink in te perken. (DPA)