Rechtbank wil verhoor van getuige schietpartij

De rechtbank in Dordrecht heeft vanmiddag besloten dat in de zaak tegen drie verdachten die betrokken zijn bij de dodelijke schietpartij voor het Gorcumse muziekcafé Bacchus op 10 januari van dit jaar een getuige alsnog moet worden gehoord. Ook een videoband van de reconstructie moet opnieuw worden bekeken, aldus de rechtbank. Bij de schietpartij voor café Bacchus lieten Marianne Roza (18) en Froukje Schuitmaker (17) het leven. Een derde meisje raakte gewond. Het proces begon vanmorgen onder grote belangstelling.

Fuat Ö. (30), zijn broer Saim Ö. (34) en hun zwager Osman Ö. (26) werden op de nacht van 9 op 10 januari na een vechtpartij uit Bacchus gezet. De drie kwamen terug met een pistool en losten schoten op de deur van de discotheek. Het OM heeft de drie verdachten het medeplegen van moord op Marianne Rosa en Froukje Schuitmaker ten laste gelegd. Volgens het OM staat het vast dat de drie met elkaar besloten hebben te schieten. Indien moord niet bewezen kan worden verklaard, dan vraagt het OM een veroordeling wegens het medeplegen van doodslag.

In zijn verhoor bij de politie bekende Fuat Ö. de schoten te hebben gelost. Volgens zijn raadsman P. Bovens bestaat er reden aan deze bekentenis te twijfelen. Bovens had om die reden verzocht een van de portiers opnieuw te horen. Twee andere getuigen hadden eerder verklaard dat de portier tegen hen had gezegd dat hij ,,een van de drie Turken, de eigenaar van Exile, met een wapen in de hand had gezien''. De eigenaar van coffeeschop is niet Fuat maar zijn broer Saim. In hoeverre de verklaring ontlastend kan zijn voor Fuat is niet duidelijk. Het OM heeft niet één hoofdverdachte aangewezen, maar het medeplegen van moord bij alle drie op de dagvaarding gezet. Wie de trekker heeft overgehaald, is hiermee minder relevant.