Racistische moord of uit de hand gelopen vechtpartij?

Na bijna vier maanden lopen de meningen over een al of niet racistische steekpartij met dodelijke afloop in Den Haag nog steeds uiteen.

Tijdens de oudejaarsnacht werd de Koerdische Mehmet Yilmaz (24) in de Joris van Haagenstraat in de Schilderswijk doodgestoken door een autochtone Nederlander. Een racistische moord, oordeelden sommige buurtbewoners. Een uit de hand gelopen vechtpartij, meende de politie. Na bijna vier maanden lopen de meningen over de achtergrond van de steekpartij nog steeds sterk uiteen.

Eerder op oudejaarsavond had een 16-jarige Turkse jongen die ging kijken bij een vuurtje dat was aangestoken door een groepje autochtonen een klap gekregen. Even later volgt een vechtpartij tussen Koerdische jongeren en de autochtonen. Daarbij krijgt één van de autochtonen een klap. De politie verlaat op een gegeven moment de plek als ze inschatten ,,dat de rust is weergekeerd''. Om kwart voor twee in de ochtend wordt Yilmaz, die niet bij de eerdere schermutselingen was betrokken, doodgestoken. Twee andere Koerden liepen steekwonden op. De autochtone man (31) die ervan wordt verdacht de fatale steken te hebben toegebracht, was in het gezelschap van nog vijf autochtonen.

De steekpartij wakkerde de al tijden aanwezige onrust en de onvrede in buurt verder aan. De politie begon een strafrechtelijk onderzoek naar de motieven van de dader en verhoorde daarvoor ,,enkele tientallen'' betrokkenen en buurtbewoners. Volgens mr. J. Zevenberg, advocaat van de verdachte, ,,komt het woord racisme niet in het proces-verbaal voor''.

De Regionale Steunfunctie Allochtonen (RSA) kreeg volgens haar voorzitter A. Daskapan al direct na de moord ,,signalen van racistische motieven'' en ,,kritiek op de politie''. De RSA besloot onderzoeksjournaliste Stella Braam de opdracht te geven een onafhankelijk onderzoek in te stellen.

Braam nam van 15 januari tot en met 31 januari 33 Nederlanders en Koerden een interview af. ,,Het is aannemelijk dat bij de steekpartij racistische motieven een rol hebben gespeeld'', is een van de conclusies van Braam. Zo zouden de verdachte van de steekpartij (in het rapport Klaas genoemd) en zijn mensen zich ,,niet alleen a-sociaal gedragen, maar lieten ze zich ook voorstaan op hun afkeer van Turken''. Verder: ,,De gemeente en politie zijn in gebreke gebleven: zij hebben weinig daadkrachtig opgetreden tegen de `bende Klaas'.''

Braam beveelt aan om nader onderzoek in te stellen naar de steekpartij, een meldpunt discriminatie op te zetten en rondetafelgesprekken te houden. Ook moet de gemeente een visie en aanpak ontwikkelen op overlastveroorzakers in de wijk. RSA-voorzitter Daskapan: ,,We mogen signalen over racisme onder geen enkele voorwaarden verzwijgen. Ik hoop niet dat de politie zich hiervan afsluit.''

De politie Haaglanden laat weten ,,de zaak niet opnieuw te gaan onderzoeken''. ,,We hebben tientallen mensen gesproken. Verhalen over racisme bleken verhalen over verhalen te zijn. Misschien had de politie niet weg moeten gaan. Maar dat blijkt dus pas achteraf,'' aldus een woordvoerder.

Burgemeester Deetman laat via een woordvoerder weten na het rapport van Braam met alle partijen om de tafel te gaan zitten. ,,We moeten maar eens zien welke beweringen kloppen.''