Prodi stelt eisen aan Commissie

De beoogde voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, heeft gisteravond tijdens een informele top met de staats- en regeringsleiders van de Europese Unie gesproken over de kwaliteitseisen die aan nieuwe Eurocommissarissen moeten worden gesteld. De Duitse bondskanselier Schröder en Prodi zeiden na afloop van de top dat over namen van mogelijke toekomstige Eurocommissarissen niet is gesproken. Schröder zei dat het Europees Parlement moet bepalen wanneer een nieuwe Europese Commissie kan aantreden die tot het einde van dit jaar in functie zal zijn en vervolgens aan een volle termijn van vijf jaar kan beginnen. Het is de bedoeling dat het parlement, dat Prodi deze week al enthousiast ontving, op 6 mei officieel instemt met de benoeming van de nieuwe voorzitter van de commissie. Daarna gaat Prodi in overleg met de regeringen van de lidstaten de Eurocommissarissen uitkiezen.