Pakistan lanceert tweede raket

Pakistan heeft vanochtend opnieuw een raket gelanceerd die kan worden uitgerust met kernkoppen, waarmee volgens Islamad ,,voor nu'' een einde is gekomen aan een serie proefnemingen.

De lancering komt op een moment dat de Verenigde Staten en Rusland hun ongerustheid hebben uitgesproken over een hernieuwd oplaaien van de wapenwedloop op het Indiase subcontinent, nadat India en Pakistan de afgelopen dagen al lanceringen uitvoerden. Vanochtend reageerde ook China bezorgd op de nieuwste Pakistaanse rakettest. ,,Dit zal niet bijdragen aan bevordering van vrede en stabiliteit in Zuid-Azië'', verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.

De nieuwe ronde van wapenvertoon begon afgelopen zondag toen India met succes de zogeheten Agni II beproefde, een raket voor middellange afstand (met een bereik tot zo'n 2.500 kilometer). De Agni II, genoemd naar de hindoegod van het vuur, is een nieuwe versie van de Agni die voor het eerste in mei 1989 werd getest, en voor het laatst in februari 1994. De raket is geschikt voor het vervoeren van nucleaire lading.

Net zoals Pakistan vorig jaar mei een reeks van vijf ondergrondse kernproeven van India beantwoordde met zes soortgelijke proeven, reageerde Islamabad gisteren met de bekendmaking dat het voor het eerst een ballistische raket van het type Ghauri II lanceerde, die mogelijk eveneens een bereik heeft van meer dan 2.000 kilometer. De Pakistaanse Shaheen-raket die vanochtend werd afgevuurd vanaf een marinebasis in de buurt van de havenstad Karachi, is een strategische raket met een bereik van 600 kilometer. Gisteren zeiden waarnemers nog dat Pakistan waarschijnlijk op het punt stond een eerste proefneming te doen met een moderne versie van de Shaheen-raket met een bereik van ongeveer 2.000 kilometer.

De regering in Islamabad liet vanochtend weten dat de lanceringen bedoeld zijn om de buitenwereld te tonen dat Pakistan heel goed in staat is zich te verdedigen, en dat er voor dit moment een einde is gekomen aan de proefnemingen. Zowel India als Pakistan zei gisteren dat de buurlanden niet uit zijn op herleving van de wapenwedloop en dat de reeks proefnemingen hun recente toenadering niet in gevaar brengt. Pakistan heeft ,,India en andere directe buurlanden'' van te voren op de hoogte gesteld van de lanceringen, aldus een woordvoerder in Islambad. Dat is in overeenstemming van een afspraak die de Indiase premier Vajpayee in februari heeft gemaakt met zijn Pakistaanse ambtgenoot Sharif, toen hij op bezoek was in Islamabad.

Buitenlandse deskundigen zeggen dat Pakistan bij de ontwikkeling van zijn Haft-rakettenprogramma (waartoe raketten van het type Shaheen en Ghauri behoren) in het verleden hulp heeft gekregen van China en Noord-Korea. Pakistaanse functionarissen hebben dat vanochtend in Pakistaanse dagbladen opnieuw ontkend. (Reuters, AP)