Oud-premier Bhutto krijgt vijf jaar cel

Een rechtbank in Lahore heeft de vroegere Pakistaanse premier Benazir Bhutto en haar echtgenoot Asif Ali Zardari wegens corruptie veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf en een boete van 8,6 miljoen dollar. De rechter bepaalde ook dat Bhutto geen enkel openbaar ambt meer mag bekleden.

Het echtpaar Bhutto wordt ervan beschuldigd grote bedragen aan smeergeld te hebben aangenomen in ruil voor overheidscontracten tijdens de periode dat Bhutto premier was. Bhutto werd in 1996 ontslagen als premier na beschuldigingen van onder andere corruptie en economisch wanbeleid. In 1990 werd ze ook al ontslagen na soortgelijke beschuldigingen. De veroordeling van vanochtend heeft betrekking op het betalen van steekpenningen door een Zwiters bedrijf, SGS, dat de opdracht had gekregen om controle uit te oefenen op Pakistaanse uitvoer teneinde belastingontduiking tegen te gaan. Er lopen nog meer zaken tegen haar.

Bhutto was vanochtend niet aanwezig bij de uitspraak; zij zou thans in Londen verblijven. Ze heeft steeds beweerd dat ze onschuldig is en dat het proces tegen haar is ingegeven door politieke motieven van de huidige Pakistaanse regering. Haar man, Zardari, zit al vast wegens andere corruptiezaken.(AP, Reuters)