`Ook Stroessner moet uitgeleverd'

Een advocaat uit Paraguay heeft de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón gisteren gevraagd om bij Brazilië een verzoek in te dienen voor de uitlevering van de Paraguayaanse oud-dictator Alfredo Stroessner. De advocaat Mr. Martin Almada wil dat Stroessner, die sinds 1989 in ballingschap leeft in Brazilië, wordt vervolgd wegens genocide. Stroessner was dictator van Paraguay van 1954 tot 1989. In augustus van dit jaar verloopt de verblijfsvergunning van de oud-dictator, aldus Almada, die de Amerikaanse Associatie van Juristen vertegenwoordigt. Almada is ook nauw betrokken geweest bij de aanklachten die tegen de Chileense oud-dictator Pinochet lopen.

De advocaat ontdekte in 1992 de zogeheten `archieven van de terreur' in Paraguay, waaruit het bestaan van de `operatie Condor' bleek. Met `Condor' sloegen Zuid-Amerikaanse dictators van verschillende landen de handen ineen om `linkse activisten' op het continent gezamenlijk en met harde hand te bestrijden. Ook de CIA was betrokken bij `Operatie Condor', zo blijkt uit de archieven. (AFP)