Ook politieke prijs voor Amsterdamse kabelkwestie

CNN en MTV keren per 1 mei terug op de Amsterdamse kabel. In de loop van 2000 wordt de decoder ingevoerd; de kijker kan dan kiezen voor een uitgebreid pakket kanalen tegen extra betaling.

D66-raadslid Atille Arda liep tegen middernacht snel de raadszaal uit. Een chaotisch debat over de kabel, met het laatste optreden van D66-wethouder J. van der Giessen, en de benoeming van haar opvolgster S. Bruines had Arda er niet vrolijker op gemaakt. ,,We hebben niets in dit college te zoeken'', zei Arda in het voorbijgaan.

Het was gisteren een dag van venijnigheden in de Amsterdamse raad. Aan het ,,gestuntel met de kabel'', in de woorden van CDA-raadslid Goedhart, kwam een einde. Maar er heerste grote verdeeldheid in de Amsterdamse `regenboogcoalitie' (PvdA, VVD, GroenLinks en D66). GroenLinks stemde tegen het nieuwe contract met A2000 en D66 ruziede met de PvdA over een referendum over hetzelfde onderwerp. Uiteindelijk verhinderde de kleinst mogelijke meerderheid van VVD en PvdA het houden van een referendum.

De kabelcrisis markeert het eerste jaar van het huidige college van B en W, waarin de verhoudingen tussen de vier partijen op scherp stonden. Wethouder Van der Giessen (Media) kwam zwaar onder vuur te liggen toen in september de internationale nieuwszender CNN van de kabel verdween. Kabelbedrijf A2000 wilde de zender alleen nog doorgeven als het 725.000 gulden betaald kreeg. CNN paste hiervoor. De gemeente Amsterdam, die in 1995 de kabel had verkocht aan A2000 met de voorwaarde dat er tot 2005 een aanbod van 26 zenders zou blijven voor een lage prijs, bemiddelde, maar boekte geen resultaat. Van der Giessen kreeg de schuld, maar volgens haar waren de problemen niet ontstaan als de PvdA zich een half jaar daarvoor niet had verzet tegen een kleine tariefsverhoging.

De PvdA ging nu wel akkoord met een grotere tariefsverhoging dan waar een jaar geleden sprake van was geweest. ,,Voortschrijdend inzicht'', verklaarde raadslid Sweet de ommekeer. Voor ongeveer hetzelfde aanbod betalen Amsterdammers vanaf volgend najaar 23,50 gulden per maand en een jaar later 25 gulden. Nu is dat nog 16,50 gulden. ,,Amsterdam zet hiermee een belangrijke stap in het elektronische tijdperk'', aldus Sweet. Want met het invoeren van de decoder kunnen Amsterdammers via de tv op Internet en e-mail zenden.

De prijsverhoging was voor GroenLinks en de oppositiepartijen reden om tegen het openbreken van het contract met A2000 te stemmen. De tegenstanders botsten fel met de vertrekkende Van der Giessen. ,,Ik zit met een dilemma'', begon Van der Giessen. ,,Het is me het afgelopen jaar niet gelukt ze te overtuigen. Ik ga nu niet drie uur proberen dat alsnog te doen.'' Zij wilde daarom niet ingaan op gedetailleerde vragen. ,,Hiermee overschrijdt u de democratische regels. Dit is buiten alle proporties'', zei CDA'er Niamut fel.

Zo waren er weinig aardige woorden voor de wethouder, die naar de Hogeschool voor Muziek en Theater in Rotterdam vertrekt. VVD-fractievoorzitter G. Dales was wel lovend. ,,De schijn is gewekt dat door u de kabelcrisis is ontstaan. Dat is onterecht.'' Maar de oppositie greep het vertrek van Van der Giessen aan om uit te halen naar het college. CDA-fractievoorzitter Goedhart vond de D66-deelname geen succes. ,,D66 is een vijfde wiel aan de wagen.'' Acht wethouders in Amsterdam is volgens hem te veel gebleken. De portefeuille van Van der Giessen kon gemakkelijk worden verdeeld over de andere wethouders. Burgemeester Patijn en de wethouders hoorden de kritiek verslagen aan.

D66-raadslid Arda hield zich stil. Hij stemde voor de benoeming van zijn collega Bruines, maar vond het eigenlijk een gemiste kans om het vertrek van Van der Giessen niet aan te grijpen om uit het college te stappen en zich met D66 in de oppositie te profileren.