Onderzoek forum naar hedgefondsen

Het Financial Stability Forum, waarvan de grote industrielanden, internationale financiële instellingen en toezichthouders deel uitmaken, gaat aanbevelingen over het reguleren van speculatieve hedgefondsen. Dit heeft president Hans Tietmeyer van de Duitse centrale bank gisteren bekendgemaakt.

Het Financial Stability Forum hield gisteren in Washington zijn eerste vergadering. Topman Andrew Crockett van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) werd tot voorzitter gekozen. Oprichting van het forum was de belangrijkste aanbeveling van de ministers van Financiën en bankpresidenten van de Groep van zeven industrielanden (G7) in februari in Bonn. Aanleiding waren de financiële crisis in Azië, Rusland en Latijns-Amerika.

Het Financial Stability Forum besloot gisteren een speciale werkgroep in te stellen die zich over de hedgefondsen gaat buigen. Het besluit weerspiegelt de breed gedeelde visie dat de bijna-ondergang vorig jaar september van het hedgeonds Long Term Capital Management, een bedreiging vormde voor het hele financiële systeem in de wereld. Hedgefondsen speculeren met veel geleend geld onder meer op kleine renteveranderingen.

De werkgroep zal zich speciaal richten op offshore-investeringen, omdat veel hedgefondsen dit soort operaties buiten de VS uitvoeren om aan stringente regelgeving te ontsnappen.

Ook onderzoekt de werkgroep de rol van kort kapitaalverkeer in crises en de mogelijkheid van kapitaalcontroles. De aanbevelingen zullen volgens Tietmeyer in september gereed zijn bij de eerstvolgende vergadering van het forum. (AP)