Niet zeuren als het tegenzit

Daniëlle Driessen (26)

Beroep: studente orthopedagogiek

Atletiekvereniging: Erasmus Road Runners

Aantal marathons: geen

Persoonlijk record: (,,Ik hoop op 3.45.'')

,,Al tien jaar sta ik in Rotterdam langs de kant te kijken en te klappen voor al die mensen. Keer op keer zeg ik tegen mezelf: volgend jaar doe jij ook mee. Maar omdat ik in de wintermaanden skilessen geef in Oostenrijk, komt er van het lopen vaak niet veel terecht. En je moet je toch voorbereiden.

Maar dit jaar houden ze me niet tegen.

De afgelopen weken heb ik heel veel gelopen. Weer of geen weer, húp de deur uit. Lopen is doorzetten. Veel vrouwen beginnen te zeuren als het eventjes tegenzit. Dat zijn `mooi-weerlopers'. Een paar druppels en ze blijven liever thuis op de bank zitten. Dat is de reden dat er zo weinig vrouwen van mijn leeftijd aan lange-afstandslopen doen.

Ik geloof niet in al die koolhydratenverhalen. Je moet gezond eten en leven, dat is zeker. Maar ik moet er niet aan denken om tijdens het lopen een banaan weg te proppen. Gatverdamme, nee zeg. Drinken is veel belangrijker tijdens een wedstrijd. Doe je dat niet of te weinig, dan zie je al snel de hele wereld heen en weer gaan.

Mijn moeder vindt een marathon lopen niet gezond. Ze baseert zich op beelden van mensen die helemaal uitgewoond de finish bereiken. Daar hoeft ze in mijn geval niet bang voor te zijn. Ik ga lachend van start en ga lachend over de finish. Je zult mij echt niet kwijlend over de streep zien gaan.

Ik moet er natuurlijk ook weer niet te licht over denken. Maar bij wedstrijden over 30 kilometer heb ik me telkens uitstekend weten te redden. Dus waarom zou ik me zorgen maken? Van mezelf weet ik dat ik een vlak schema kan lopen. En echt op gang kom ik over het algemeen pas bij 25 kilometer.

Ik loop sinds mijn tiende, dus dik vijftien jaar nu. Tot die tijd deed ik heel fanatiek aan zwemmen. Korfbal was niks, want als ik terugkwam van de training was ik nog niet moe. Bij het lopen kan ik mijn energie tenminste kwijt.

Vaak lopen we in een groepje. Heel gezellig. Ik praat het liefst als ik loop. Tijdens een wedstrijd wil het nog wel eens gebeuren dat je plotseling in je eentje bent. Dan denk ik vaak aan mijn komende tentamens.''