`Mladic en Arkan zuiveren Kosovo'

Ratko Mladic, leider van het Bosnisch-Servische leger in 1991-1995 en gezocht voor genocide, zou weer actief zijn. Volgens de Britse minister van Defensie George Robertson leidt de `Napoleon van de Balkan' momenteel een militie die bloedig huishoudt in Kosovo.

Generaal Mladic werd in 1995 door het VN-oorlogstribunaal aangeklaagd wegens genocide op duizenden moslims uit de enclave Srebrenica. Nadien werd hij gezien in Belgrado, aan de Montengrijnse kust en bij een atoombestendig bunkercomplex bij het plaatsje Han Pijesak, waar hij naar verluidt jachtpartijen hield en geiten fokte. Onder Serviërs is Mladic mateloos populair; diplomaten die hem van nabij meemaakten, omschrijven hem als een psychopaat.

Robertson herhaalde gisteren dat ook de `Tijgers' van Zeljko Raznjatovic ('Arkan'), pioniers in etnische zuiveringen, ,,moorden en verkrachten'' in Kosovo.

Volgens Robertson recruteert Arkan criminelen in Servische gevangenissen. Ook gaf hij details prijs uit de dagvaarding tegen Arkan, die zou worden gezocht om zijn rol op de moord op 260 Kroaten bij de stad Vukovar in 1991.

Als de bewering van Robertson over Mladic en Arkan op getuigenissen van vluchtelingen uit Kosovo is gebaseerd - en dat lijkt het geval - , dan is dat een verdachte bron. Het duo heeft op de Balkan namelijk een haast mythische status als Servische ruiters van de apocalyps. Bij de moordpartij in het dorp Prekaz in maart vorig jaar zagen ooggetuigen Arkan Tijgers, hoewel dat toen onwaarschijnlijk was. Een andere bekende uit Bosnië, `Frenkie' Simandic, werd vorig jaar al in Kosovo gezien. Hij werkt voor de Servische politie.