Menhir voor op kantoor

Nog niet zo lang geleden had de kantoorwerknemer een vaste werkplek. Vijf dagen per week, van negen tot vijf, zat hij achter zijn bureau, dat hij met foto's van geliefden en familie, plantjes en nuttige of overbodige prullaria tot zijn persoonlijk eigendom had gemaakt. Zijn papieren en archiefstukken had hij, al dan niet overzichtelijk, maar in elk geval voor hemzelf terug te vinden, opgeborgen in de laden van het bureau. En het woord personal computer kon letterlijk genomen worden. Het beeldscherm op die ene plek werd alleen gebruikt door die éne werknemer.

Met de komst van fax, computer en modem, e-mail en mobiele telefoons zijn de manieren van werken veranderd. En is de werkplek mee veranderd. Bijna niemand zit meer acht uur per dag achter het bureau. Men werkt thuis, is onderweg of in bespreking, heeft een atv-dag of werkt parttime. Om een werkplek waarvan niet voor honderd procent gebruik wordt gemaakt exclusief voor één persoon in stand te houden, is voor de meeste bedrijven te duur. Om die kostbare vierkante meters kantoorruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken, is het voor veel bedrijven lucratief om over te gaan tot `werkplekdeling'. Werknemers hebben geen vaste plaats meer, maar zitten op een `wisselwerkplek' of `flexiplek'.

Producent en leverancier van kantoormeubilair Assenburg springt in op deze veranderende manier van werken. De firma heeft een kantoorinrichting ontwikkeld, 2Act genaamd, dat ,,afgestemd kan worden op verschillende gebruikers en werkzaamheden''. Het pakket bestaat onder andere uit tafels met verschillende bladen, mobiele schermen, archiefkasten, verrijdbare ladenblokken en voor aan het bureau te bevestigen losse vaashouders en colberthangers. Ter vervanging van de `eigen bureaula' is er een futuristisch uitziende koffer gemaakt, de `Menhir'. De naam is geïnspireerd op de gelijknamige steen waarmee Asterix' dikke vriend Obelix rond sjouwt in de strip van Uderzo en Goscinny. De bijzondere vorm van de koffer doet namelijk denken aan een menhir.

De plastic koffer is bijna een meter hoog en bestaat uit twee delen, die los van elkaar gebruikt en vervoerd kunnen worden. In beide delen kunnen ordners, A4 hangmappen en een notebook worden opgeborgen. In de bovenkoffer is een aparte ruimte voor een pennenbakje en er zijn twee doosjes voor kleine kantoorbenodigdheden zoals paperclips. Beide delen zijn afsluitbaar met een sleutel. De Menhir heeft wieltjes en een handgreep zodat hij verreden kan worden tussen de verschillende werkplekken op kantoor of meegenomen kan worden naar huis. Hij is in vier kleuren verkrijgbaar, signaalrood, grijs of grafiet metallic en nachtblauw.

De koffer is mooi vormgegeven, heeft ruime opbergmogelijkheden, maar is met ƒ1695 bepaald niet goedkoop. Een ander nadeel is dat de handgreep niet in hoogte verstelbaar is, dus wat langere mensen krijgen na verloop van tijd vermoedelijk pijn in hun rug. Verder is de koffer eigenlijk te zwaar om buiten kantoor te gebruiken. Hem even in de trein of auto tillen is geen pretje. Niet alleen het uiterlijk komt dus overeen met Obelix' steen, maar ook het gewicht roept assocciaties op met de Gallische menhir. Misschien levert Assenburg ook de toverdrank van druïde Panoramix, waarvan je zo sterk wordt.

Menhir, te koop bij Assenburg dealers. Prijs is afhankelijk van het aantal koffers dat afgenomen wordt en van de dealer. De prijs varieert van ƒ1149 tot ƒ1590 excl. btw. Inl Assenburg BV, Tilburg. Tel 013-4629629, e-mail helpdesk www.assenburg.nl