Manchester United in cupfinale na gemiste strafschop Bergkamp

Dennis Bergkamp had gisteravond een uitgelezen kans om Arsenal ten koste van Manchester United naar de finale van het toernooi om de FA Cup te schieten. De Nederlander mocht in de laatste minuut bij een 1-1 stand een strafschop nemen. Zijn schot werd door doelman Schmeichel gestopt. In de verlenging zorgde invaller Giggs met een fantastische treffer voor de winst van Manchester United. De Welshman soleerde over zestig meter, ontweek vier tackles en schoot de bal hoog in het Arsenal-doel (2-1). ,,Een ongelooflijk doelpunt'', noemde zijn manager Ferguson het na afloop. ,,Een moment om te bewaren.''

De replay tussen bekerhouder Arsenal en Manchester United was in Birmingham meer spannend dan hoogstaand. Beide ploegen hadden een periode waarin ze sterker waren dan de tegenstander. Beckham bracht Manchester al in de 17de minuut met een afstandsschot op voorsprong. Het was het eerste tegendoelpunt voor Arsenal na 660 minuten. Ver in de tweede helft, in de 69ste minuut, zorgde Bergkamp voor de gelijkmaker. Landgenoot Stam veranderde het schot van richting.

Vier minuten later leek Arsenal al voor de tweede keer te scoren. Manchester-keeper Schmeichel liet een schot van Bergkamp los en de Fransman Anelka tikte de bal in het doel. Heel Arsenal vierde feest, maar arbiter Elleray keurde de treffer op advies van zijn grensrechter af. Anelka zou buitenspel hebben gestaan. Even later kwam Manchester United met tien man te staan omdat aanvoerder Keane na een tweede gele kaart uit het veld werd gestuurd. Zijn club ondervond er geen schade van.

Met matchwinnaar Giggs was Schmeichel de held van de avond door de gestopte strafschop. ,,Ik ging voor mijn kansen'', vertelde de Deen. ,,Ik had geluk dat ik de goede hoek koos en dat het ook nog de goede hoogte was.'' Reactie van Arsenal-manager Wenger: ,,Met een strafschop in de laatste minuut verwacht je natuurlijk dat je gaat winnen.''

Bij Arsenal begon de tweede Nederlander, Overmars, op de bank wegens een enkelblessure. Hij kwam na rust in het veld voor Ljungberg. In de verlenging verving oud-Ajacied Kanu middenvelder Parlour. Manager Ferguson had bij Manchester United verrassend zijn succesvolle spitsenduo Cole en Yorke uit de ploeg gelaten. Zijn ploeg treft in de bekerfinale op 22 mei op Wembley het door Ruud Gullit getrainde Newcastle United.

In de Engelse competitie verzuimde Chelsea om Manchester United en Arsenal op de ranglijst te passeren en de koppositie over te nemen. De Londense club kwam bij Middlesbrough niet verder dan 0-0. Chelsea blijft derde, met hetzelfde aantal punten als Arsenal en één minder dan Manchester United. De koploper heeft bovendien een wedstrijd minder gespeeld dan de twee concurrenten.