Lening maakt sluiting Tsjernobyl mogelijk

De Europese Commissie is dichtbij goedkeuring van een lening van 190 miljoen dollar (388 miljoen gulden) aan Oekraïne voor de voltooiing van twee kerncentrales die de sluiting van Tsjernobyl mogelijk moeten maken. Dat maakte EU-topambtenaar Norbert Jousten gisteren in Kiev bekend. Eerst moeten er nog enkele voorwaarden op het gebied van nucleaire veiligheid en de financiën worden vervuld. De Oost-Europabank (EBRD) en Euratom zullen samen 70 procent van het project financieren. Als dat op tijd gebeurt houdt de Oekraïense regering zich aan de afspraak dat de laatste reactor van Tsjernobyl, de centrale die in 1996 door een ontploffing de grootste kernramp in de geschiedenis veroorzaakte, in het jaar 2000 wordt gesloten. De G7 – de zeven rijkste industrielanden – hebben al 390 miljoen dollar gevoteerd voor reparatie van de lekkende sarcofaag op de ontplofte reactor. Maar Oekraïne moet zelf nog 360 miljoen dollar aan het project bijdragen via private financiering. (Reuters)