Kroonprins noemt toegang tot water `mensenrecht'

In een vrij ontspannen sfeer sprak kroonprins Willem-Alexander in China met de pers. Hij maakt serieus werk van zijn belangstelling voor watermanagement.

De pers zou de activiteiten die kroonprins Willem-Alexander de laatste twee jaar ontplooit op het gebied van het watermanagement, best wat serieuzer mogen nemen. ,,Toen ik bijvoorbeeld vanmorgen achter me keek, zag ik twee journalisten zitten'', klaagde de troonopvolger vanmiddag over één van de water-bijeenkomsten die hij tijdens het staatsbezoek aan China bijwoont. ,,De grote, internationale World Water Vision-conferentie, volgend jaar in Den Haag, zou een goede gelegenheid zijn voor wat meer aandacht'', zei hij tijdens een ontmoeting van twintig minuten met de meegereisde pers.

Waarom denkt de kroonprins dat de houding van de media door de World Water Vision-bijeenkomst zal veranderen? ,,Omdat ik zeg dat dat goed zou zijn'', zei Willem-Alexander bij wijze van grap tijdens een tamelijk ontspannen ontmoeting met de journalisten.

Net als tijdens het eerdere persgesprek met de koningin kwam de hoofddirecteur van de Rijksvoorlichtingsdienst, E. Brouwers, enkele keren tussenbeide, als hij vond dat een vragensteller de prins te dicht op de huid zat. In tegenstelling tot het eerdere gesprek met de koningin mocht uit deze ontmoeting wel geciteerd worden.

Het gesprek was ingelast tussen enkele bijeenkomsten en congressen door, waaraan de kroonprins vandaag deelnam. Vanmorgen wisselde hij van gedachten over het grote waterzuiveringsproject op en rond de ernstig vervuilde rivier die door Shanghai stroomt. Hij wees er op dat Nederland in zeker opzicht met dezelfde problemen kampt als de Chinese havenstad, omdat de bron van de vervuiling vaak buiten het bereik van de autoriteiten ligt, zoals de Rijn functioneert voor de vervuiling uit het Roergebied.

Na een kijkje te hebben genomen bij de rivier, maakte Willem-Alexander een rondvaarttocht in dezelfde boot die president Clinton vorig jaar tijdens diens bezoek aan Shanghai vervoerde.

Vanmiddag sprak de troonopvolger Chinese deskundigen toe die de World Water Vision-conferentie voorbereidden. Daar noemde hij de toegang tot schoon water ,,een fundamenteel mensenrecht''. Willem-Alexander herinnerde aan de vele ziekten die via vervuild water worden verspreid, en waardoor per jaar 4 miljoen kinderen sterven. In bedekte bewoordingen vroeg hij zich af of de economische liberalisering in Azië de toegang tot water voor iedereen niet te veel bedreigt.

De prins beantwoordde tijdens het eerder genoemde persgesprek ook vragen over zijn lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité. Premier Kok maakte vorige week bekend geen beletsel te zien voor diens lidmaatschap. ,,Het is opgelost'', zei hij naar aanleiding van de brief van Kok, die een einde moet maken aan de politieke discussie over zijn lidmaatschap. Maar Willem-Alexander maakte tegelijkertijd duidelijk dat ,,het proces van hervormingen doorgaat''. Dat staat echter zijn activiteiten voor de Commissie Olympische Solidariteit van het IOC niet in de weg, aldus de prins.

Wat betreft zijn overige activiteiten zei hij binnen afzienbare tijd een privé-reis naar China te willen maken. Door zijn volle programma kwam hij aan veel andere dingen niet toe. Zo had hij het boek van Ronald Giphart over zijn persoon onder de titel `Willem De Dikke' nog niet gelezen. In zijn satirisch geschreven boekje stelt Giphart de kroonprins voor als een pils drinkend en leverworst consumerend leeghoofd. ,,Ik heb er over gehoord'', zei hij vanmiddag, ,,maar ik weet nog niet of ik het ga lezen.''